Antena Meniu Search
x

Video Crema pentru protecție solară se alege în funcție de culoarea pielii și a ochilor. Ce trebuie să știi înainte de a te expune la soare

Soarele poate fi o adevarată bucurie, dacă stabilim o relaţie corectă cu el. Nu fugim de soare, dar trebuie să ne protejam împotriva lui. Aşa cum ne spălăm pe diniţi dimineaţa, la fel trebuie să aplicăm şi crema cu fotoprotecţie zilnic. Cum o alegem? În funcţie de culoarea pielii şi a ochilor.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 21.06.2021, 09:22

sursa preview: Shutterstok Vezi și

Medic: ”Omul obișnuit, care are o piele fototip 3, este foarte important să nu se expună la UV pentru a nu deteriora pielea mai devreme. Persoanele care au pielea mai uscată, mai deshidratată, după vară, nu în momentul expunerii la soare, vor simți că pielea începe să îi strângă. O piele expusă la ultraviolete își pierde lumina, își pierde elasticitatea, își pierde tonusul, se zbârcește și se lasă cu totul”.

Radiaţia ultravioleta este al doilea factor de îmbătrânire. Și mai important de atat, principalul factor pentru apariţia cancerului de piele. Riscul e mai mare pentru pacienții care au multe alunițe sau care au o predispoziție genetică la boală.

Medic: ”SPF-ul înseamnă factorul de protecție la ultraviolete. Scopul lui este să ferească structurile interne, respectiv vasele care iriga pielea, straturile profunde ale pielii, de iradiere. Cremele ecran sunt creme antiiradiere”. 

Fotoprotecţia există în două variante: ”Protectia minerala, care înseamnă că în cremele ecran sunt infliltrate mici particule metalice, de obicei oxizi de zinc, de titan, care reflecta lumina, si atunci razele ultraviolete sunt îndepartate prin reflexie. A doua categorie mare este formata din moleculele fotoprotectoare are absorb radiația ulravioletă”.

Pe acelaşi subiect

Si mai trebuie sa fim atenti la un lucru. Asigurarea protecţiei atât pentru UVA, cat si pentru UVB.

Medic: ”Un factor 50 la fototip 3, care înseamnă piele alba spre brunetă, păr saten închis brunet sau negru, înseamna două ore și jumătate de fotoprotecție. Persoanele cu fototip 2, par blond, ochi deschiși, trebuie factor 50 la fiecare două ore de expunere”. 

Fluiditatea cremei reprezintă mai mult o problemă cosmetica. Loțiune, spray sau crema nu reprezinta o protecție mai mare sau mai mica, ci doar cat de ușor se aplica produsul. Protecția este data de cifra de pe ambalaj.

Perioada verii poate fi pregătita cu o dieta corectă. Morcovul sau comprimatele cu betacaroten ne ajuta să nu ne ardem pielea. În plus, pe toata perioada de expunere la soare putem sa ne ajutam corpul cu vitamina C. Cel putin un gram pe zi. Fie un citric, fie doua fructe verzi, fie patru pumni de frunze sau de legume verzi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Observator Medical » Crema pentru protecție solară se alege în funcție de culoarea pielii și a ochilor. Ce trebuie să știi înainte de a te expune la soare