Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum îi protejăm pe copii de radiaţiile ultraviolete şi soarele puternic

Dacă vreţi să mergeţi la mare cu cei mici, trebuie să ştiţi că şi ei sunt foarte sensibili, atât la radiaţiile ultraviolete, cât şi la soarele puternic. Cum îi protejăm... aflaţi chiar acum, la rubrica medicală!

de Mădălina Iacob

la 14.06.2021 , 09:23

Soarele puternic și radiațiile ultraviolete le fac rău copiilor la fel de tare cum ne fac și noua, adulților. Sau poate chiar mai rău! cam 2 Radiațiile UV au efecte nocive atât la suprafață ochiului, cât și în interiorul acestuia.

Cum ne protejam copiii și ce fel de ochelari de soare ar trebui să poarte, aflaţi din materialul următor.  Prima întrebare e dacă şi copiii trebuie să poarte sau nu ochelari de vedere. Cu asta se confruntă cel mai des medicii oftalmologi.

Copiii trebuie să poarte ochelari de soare atunci doar când se expun razelor ultraviolete, când stau la plaja sau stau afara, mai mult în soare. 

Vezi și

"Este bine să folosim moderația, pentru a nu transforma copilul într un fotofob pe viață, nu punem ochelarii doar așa pe distracție, când cel mic își dorește să își accesorizeze ținută cu o pereche de ochelari de soare noi ci când simțim și noi că adulți că ne deranjează lumina solara de afara. Nu există o limită inferioară de vârstă, însă știm bine că cei mici nu țin nici macar o căciuliță în cap sau soşetelele în picioare, pălării, şepcute, copertina căruciorului în care se plimbă. Structurile din interiorul ochilor copilului sunt încă nedezvoltate, și încă nu pot să facă fata tuturor radiațiilor ultraviolete care apar în atmnosfera", spune medicul oftalmolog Roxana Cozubaş.

Pe acelaşi subiect

Ce ochelari de soare sunt recomandaţi pentru copii

Când copilul trece de 4 ani, poate purta ochelari de soare, atunci când situația o impune, spun medicii. "Radiația UV are un efect nociv atât la suprafață ochiului și aici vorbim despre structurile de la suprafaţa ochiului, conjunctiva cornee se află în imediata expunere a vântului a prafului a soarelui, cât și a radiației ultraviolete în sine. Dar efectele cele mai nocive sunt cele din interiorul ochiului și vorbim aici de afectarea retinei cristalinului acumularea acestor radiații ultraviolete până la 18 ani o peresoană înmagazinează cam 80 la sută din cantitatea de ultraviolete la care este expusă pe parcursul vieții. Asta înseamnă că un copil care zburda și aleargă toată ziua în soare din păcate începe de pe atunci face mici deviații în interiorul cristalinului care să duca la apariția cartaractei, începe să facă diverse mutații la nivelul retinei care să duca mai târziu la degenerescenta maculară legata de vârstă", mai spune specialistul. 

Cum să alegem lentila? "Cât la sută din lumina care trece prin acea lentilă este filtratră și cât ajunge. categoria 3 este cea mai populară categorie filtru, aceasta lasă să treacă mai departe 18 la sută din lumina pe care el o filtrează, 80 la sută rămâne în exterior 20 la sută ajunge informația la nivelul pacientului dacă vorbim despre filtrele de categoria 4. Vreau să trag un semnal de alarmă, sunt multe siteuri care vând ochelari de soare pentru bebeluși și care promovează filtrul de categoria patru. Este o eroare. Oferă o transmitenţă a luminii cam de 5 8 la sută. El are nevoie de o cantitate de lumină mult mai mare. Acei ochelari sunt destinaţi alipiniştilor unde radiația luminoasă este foarte mare. Dacă vorbim despre zone obișnuite, mare sau munte, sau oraș cu zile însorite, filtrul de categoria 3 este suficient", precizează  medicul oftalmolog Roxana Cozubaş.

Filtrul antireflex sau cel de polarizare sunt odihnitoare pentru ochii noştri. Iar pentru purtătorii de ochelari de vedere, există alte două variante:  "Ochelari de vedere care au inclus deja un filtru, respectiv ochelari de soare cu dioptrii. Fie putem să fabricam direct aceste lentile cu lentile colorate sau putem apela la ramele care se atașează sub forma de magnet. Lentila tip oglinda, la moda, sau clasice, care se atașează pe ramele de vedere".

 Așadar, feriți-i pe copii cât puteți de radiațiile solare. Șapcă și pălărie la plimbare, umbrela la plajă și multă umbră.  După 3, 4 ani, ochelarii de soare pot fi purtați cât timp copilul se joacă în soare, dar nu țoață ziua.  Filtrul 3 este recomandat de medici, iar copiii cu lentile de vedere nu trebuie să fie scutiți de asta. Lentila tip oglinda, clip-on este la modă de ceva timp. Ați văzut, se atașează pe ochelarii de vedere ai copilului. 

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva. ...

Întrebarea zilei
Declinul demografic se accentuează. Este necesară intervenţia statului pentru stimularea creşterii natalităţii?
Observator » Observator Medical » Cum îi protejăm pe copii de radiaţiile ultraviolete şi soarele puternic