Antena Meniu Search
x

Cum putem preveni melanomul: "E unul dintre cele mai grele şi urâte tipuri de cancer" Sfaturile medicului dermatolog

Toate aluniţele de pe corpul nostru reprezintă un pericol, dacă le expunem la soare.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 16.06.2021, 18:11

Vezi și

1 din 5 melanoame sunt dezvoltate pe aluniţele existente pe corpul nostru, iar restul pe orice pată nou apărută. Pielea trebuie monitorizată, mai ales acum, că a venit vara. Orice modificare de formă, culoare sau contur trebuie să fie un semnal de alarmă.

"Riscul este dat aşa de peste 100 de aluniţe în general, de peste 50 de alunişe de nervi displazici sau aluniţe urâte, istoric personal sau familial de melanom, atunci avem risc crescut de apariţie de cancer de piele. La nivelul aluniţelor se formează melanomul, unul dintre cele mai urâte feluri de cancer în general.

Dacă acum mulţi ani am fi zis că melanoamele se dezvoltă pe aluniţe preexistente, în timp, pe măsură ce am văzut mulţi pacienţi, doar 1 din 5 sunt dezvoltate pe aluniţe preexistente ce se modifică. Restul sunt leziuni apărute de novo. Pe pielea noastră, inclusiv pe toracele posterior, poate apărea o mică leziune, cel mai adesea pigmentată. Scopul este să diagnosticăm melanomul în stadiu incipient, 2-3 mm", a declarat Amalia Anghel, medic dermatolog.  

Modificările de culoare, contur sau de suprafaţă trebuie să ne dea de gândit. Ele sunt perceptibile ochilor noştri, dar uneori poate fi prea târziu. De aceea, o dermatoscopie ne poate ajuta să ne monitorizăm pielea anual.

Pe acelaşi subiect

"Se spune că este tumora neagră a pielii, sunt brun închis negru. Asta pentru marea majoritate. Adesea sunt leziuni plane la debut pentru că ulterior nodulii pe suprafaţă sunt o categorie mică de melanoame, acromice. Care nu sunt colorate", a mai precizat medicul Amalia Anghel.

Cei care ştiu deja că au multe aluniţe pe corp, au nevoie de un control dermatologic o dată la 6 luni. Expunerea controlată şi cu protecţie chimică trebuie să ne fie literă de lege.

"Arsura solară prin modificările din ADN celurar, induce şi creşte riscul de a se transforma aluniţe în melanom, mai mic, dar există. Şi pentru melanom riscul cel mai mare îl are expunerea intensă de tip arsură", a mai declarat Amalia Anghel, medic dermatolog.

Cum putem preveni

  • O dermatoscopie anuală ne scapă de orice grijă
  • Riscul de apariţie a melanoamelor, implicit a cancerului de piele, este dat de peste 100 de aluniţe de pe suprafaţa corpului sau mai puţine- 50 de aluniţe de forme sau de culori ciudate.
  • Expunerea la soare trebuie să fie controlată. Nu uitaţi de factorul de protecţie. Pe faţa şi pe întreaga suprafaţă a corpului

Aluniţe - simptome şi prevenţie

  • Risc crescut de melanom - peste 100 de aluniţe
  • Control dermatologic anual
  • xpunere protejată la soare, SPF puternic

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Observator Medical » Cum putem preveni melanomul: "E unul dintre cele mai grele şi urâte tipuri de cancer" Sfaturile medicului dermatolog