Antena Meniu Search
x

Video Cum scăpăm de pietrele la rinichi? Consumul scăzut de lichide, factor de risc în dezvoltarea calculilor renali 

20 la sută dintre români ajung la Camera de Gardă pentru probleme legate de pietrele la rinichi. Iar cel puţin unul din zece oameni va dezvolta litiază renală de-a lungul vieţii, spun medicii. Este cunoscută de mii de ani şi este o afecţiune frecventă şi la femeie, şi la bărbaţi.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 30.03.2021, 17:46

Vezi și

De ce apar pietrele la rinichi? În primul rând, din cauza că nu bem suficientă apă. Iată explicaţiile.

Durerea pleaca din spate către organele genitale, de regula pe o singură parte. Provoaca o stare de agitatie continua, pentru ca nicio pozitie nu mai este confortabila pentru calmare. Sunt semne ca pietrele la rinichi trebuie eliminate. 

Nita Gheorghe, medic primar urolog: Litiaza renala e cunoscuta din cele mai vechi timpuri, inca din vremea egiptului. e o afectiune frecventa si consta in aparitia unor concretiuni calcare. TAIE unor pietre unor calculi care se formeaza in calea urinara superioara adica la nivelul rinichilor si de unde pot migra pe canlul care leaga rinichii de vezica urinara. canal numit ureter si dau colica renala, toti care au trecut prin asta sigur isi amintesc si nu cu placere. 

Şi nu, nu este un mit. Consumul scazut de lichide este principalul factor de risc in dezvoltarea calculilor renali. 

Bem apa si urina va fi diluata. Organismul îşi opreste cat trebuie, iar restul il elimina. iar urina reprezinta un mediu in care sunt dizolvate tot ce inseamna substante toxice saruri minerale care nu mai sunt necesare organismului. daca vom bea putina apa concentratia acestor saruri minerale din urina va creste. si atunci fav agregare si formarea pietrelor. 

Consumul exagerat de sare este si el pe lista factorilor de risc. 

Nita Gheorghe, medic primar urolog: Consumul exagerat din anumite alimente, de exemplu, consumul exagerat de calciu, sau de alimente care contin mult calciuTAIE consumul unor alimente precum carnea poate sa duca la litiaza urica. Factori metabolici sau endogeni, exista niste tulburari ale organismului nostru care fac ca anumite substante sa se elimine intr-o proprotie mare prin urina. 

Tipurile de litiaze pot fi tratate minim invaziv

Tratamentul depinde de localizare, de marimea pietrelor, dar si de momentul in care pacientul se prezinta la medicul urolog. Exista pacienti cu pietre la rinichi care nu dau simtompatologie si care sunt descoperite, intamplator, la un control ecografic. 

Nita Gheorghe, medic primar urolog: Pietrele pana in 6 milimetri se pot elimina spontan si de aceea apelez la un tratament medicala steptand eliminarea lor. sigur ca eliminarea poate fi insotita de durere pe traseul numit ureter. Calculii care sunt mai mari de 6,7 milimetri incolo incep sa aiba sanse mai mici de a se elimina intregi. Aceasta fragmentare se poate face fie prin interior cu un aparat flexibil si cu ajutorul laserului, se intra pe calea urinara, exista aparate destul de minituarizate care intra pe calea rinichiului si sparge orice piatra. este solutia cea mai eficienta, se numeste ureteroscopie flexibila sau putem apela la o metoda demult cunoscuta litotectia ultracorporeala, cu unde de soc din afara din exterior, dar are eficienta mai redusa decat prima. 

Oricum ar fi, trebuie sa stim ca toate tipurile de litiaze pot fi tratate minim invaziv, fara ca pacientul sa sufere interventii chirurgicale cu recuperari indelungate. Ce facem ca sa nu ajungem totusi la asta... 

Consumul adecvat de lichide, 2 litri de apa pe zi, apa plata, sa consume citrice, acidul citric se transformat in citrat care are un factor protectiv impotriva formarii pietrelor. Consumul cat mai mic de sare, sarea in exces contribuie la formarea pietrelor, iar consumul de calciu pe 24 h nu tb sa depaseasca o mie de miligrame. 

Ce putem face pentru a reduce riscul de pietre la rinichi?

- sa consumam suficiente lichide. Doi litri de apa pe zi. Daca facem sport sau lucram afara, vara, atunci cantitatea de apa trebuie sa sa creasca. 

- multe fructe si legume

- fara multa sare, si fara mult calciu. Daca bem apa minerala, de exemplu, mai reducem din branzeturi, si invers. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Observator Medical » Cum scăpăm de pietrele la rinichi? Consumul scăzut de lichide, factor de risc în dezvoltarea calculilor renali