Antena Meniu Search
x

Video Cum se manifestă colica şi litiaza renală. Alimentele care nu trebuie consumate în exces

Sezonul cald, dar nu doar el, este momentul crizelor de colică renală. Aceasta se manifestă prin dureri de intensitate mare în zona de jos a spatelui, dureri care uneori iradiaza si spre abdomen sau chiar zona genitală. Colica renală are, cel mai des, drept cauză, eliminarea unui calcul renal sau, în cazurile mai ușoare, a nisipului acumulat în rinichi. Litiaza renală este o problemă cu care se confruntă atât femeile, cât și bărbații, atât adulții, cât și copiii. Deși majoritatea pot fi tratate simptomatic de medicul de familie, uneori este nevoie de investigații suplimentare.

de Redactia Observator

la 05.10.2022, 07:46

Vezi și

Litiaza renală poate trece neobservată o perioadă lungă de timp. Atâta timp cât pietrele nu migrează, ele nu provoacă dureri, așa că pacientul trăiește fără a conștientiza existența lor. Criza de colică renală este uneori așadar primul semn că pacientul are pietre la rinichi. 

Gheorghe Niță, urolog: Urina este un mediu în care se dezvoltă foarte multe săruri minerale și în anumite condiții, printre care și deshidratarea, acestea se pot agrega și se ajunge la aceste formațiuni.

Deși unele crize de colică pot fi gestionate și de medicul de familie, litiaza renală poate deveni o problemă gravă atunci când pietrele sunt de dimensiuni foarte mari. 

Gheorghe Niță, urolog: Dacă durerile pot fi controlate prin medicație obisnuită și calculii sunt pana în 6 milimetri se pot elimina spontan. Dacă sunt calculi mai mari și se enclavează sau simptomatologia e importantă, e nevoie de intervenție chirurgicală.

Pe acelaşi subiect

Iar uneori,un consult la un medic specialist este absolut necesar. 

Gheorghe Niță, urolog: Există calculi care pot ocupa tot coraliformi și care pot duce la distrugerea rinichilior. Pot determina sângerari sau leziuni care pot duce la stenoze ale acestuia.

Consumul exagerat de lactate sau carne poate duce la apariția unui anumit tip de formațiuni

Apariția repetată a unor calculi renali duc așadar cu gândul la existența unei tulburări metabolice care favorizează apariția acestora. Acest tip de probleme pot fi moștenite genetic, dar au legătură și cu un regim de viață neadecvat. 

Prin urmare, după apariția unor pietre la rinichi, medicul specialist ar trebui să afle exact cauza formării acestora. Uneori consumul exagerat de lactate sau carne poate duce la apariția unui anumit tip de formațiuni, așa că medicul ar putea chiar să recomande schimbarea alimentației pacientului. Iar hidratarea normală, adică minimum 2 litri de lichide pe zi, face minuni în cazul pacienților cu un istoric de probleme urinare.

Totuși, chiar dacă unele crize de colică nu sunt grave și nu implică niciun fel de complicații, ideal ar fi ca în cazul în care aveți o astfel de durere să vă prezentați la medic. Există o serie de afecțiuni care au simptome similare, precum apendicita, hernia, sarcina ectopică sau prostatita, de aceea este necesar un consult de specialitate care să descopere exact cauza problemei și evitarea automedicației chiar și în cazul sau mai ales în cazul în care nu sunteți la primul episod de acest fel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Observator Medical » Cum se manifestă colica şi litiaza renală. Alimentele care nu trebuie consumate în exces