Antena Meniu Search
x

Video Supliment natural românesc pentru o sănătate de fier în sezonul virozelor. Cum poate fi consumată cătina şi ce beneficii are

Sezonul virozelor a debutat, în acest an, mai devreme, aşa că imunitatea ne este pusă, din nou, la încercare. Ne vine în ajutor cătina, un supersupliment natural care conţine un cocktail de vitamine, minerale şi antioxidanţi meniţi să ne ţină organismul sănătos şi puternic. O lingură din acest produs, consumat dimineaţa, cu miere, face minuni pentru energia de peste zi. 

de Angela Bertea

la 29.09.2022, 13:24

Vezi și

Sunt mici, rotunde şi de 10 ori mai bogate în vitamina C decât citricele. E vremea recoltei pe o plantaţie de cătină de cinci hectare din Târgu Neamţ. O muncă migăloasă, dar cultivatorul speră să dea şi de gustul profitului. 

Afacere de succes cu "ginsengul românesc". Culturile de cătină prind avânt

"Nu se poate culege bobiţă cu bobiţă, că nu-şi dă drumul indiferent cât ai bate-o. De aceea există procedeul de congelare prin care cătina devine, la minus 35 (n.r. de grade Celsius) congelată perfect şi îşi păstrează toate calităţile. Iar în momentul când o baţi, vine ca mărgica la vale", arată cultivatorul.

De pe câmp, crengile încărcate de rod ajung în direct la congelator, timp de şase ore. Pentru ca apoi "perlele" portocalii să fie scuturate bine şi cernute de orice impuritate. Cultura a prins rădăcini acum opt ani, iar astăzi produce, anual, 30 de tone. "La mine s-a adaptat foarte bine. Am soiurile Mara şi Clara. Ele sunt productive. Am obţinut pe Clara şi 20 tone la hectar", povesteşte Vasile Popescu, cultivator de cătină.

Pe acelaşi subiect

Cum poate fi consumată cătina, benefică pentru imunitate

Cătina poate fi consumată atât crudă, cât şi uscată, sub formă de suc, sirop sau pulbere. "Cătina sub formă de bobiţe e destul de acră, însă combinată cu miere de albine îşi schimbă gustul şi devine dulce-acrişor, ea putand fi consumată mult mai uşor chiar şi de copii", spune Angela Bertea, reporter Observator.

Graţie sutelor de nutrienţi, face minuni pentru o imunitate de fier, mai ales în sezonul virozelor. "Da, e bine de consumat. Mai ales acum, că se răceşte vremea şi cum noi suntem mai în vârstă ... O punem cu miere şi o ţinem la frigider în sticluţe", spune o femeie. "Dulceaţa de cătină e foarte bună. Favorizează digestia, eu aşa am văzut, că ajută foarte mult în combinaţie cu chia", adaugă o alta.

"Este benefic să începem dimineaţa cu o porţie de cătină pentru că e un tonic şi un energizant important. Se poate adăuga într-un iaurt, se poate face un terci de ovaz", recomandă Daniela Bălănucă, dietetician. Denumită şi ginsengul românesc, cătina este bogată inclusiv în antioxidanţi şi acizi graşi omega, esenţiali pentru reducerea colesterolului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Supliment natural românesc pentru o sănătate de fier în sezonul virozelor. Cum poate fi consumată cătina şi ce beneficii are