Antena Meniu Search
x

Video Deformarea coloanei vertebrale la copii. Cauze, simptome şi tratament

Un subiect care a fost intens discutat de specialişti de-a lungul anilor: greutatea ghiozdanului. Cât de mult îi afectează pe cei mici căratul ghiozdanelor aflaţi la Rubrica Medicală. 

de Redactia Observator

la 31.05.2023, 08:59

Vezi și

Deformări ale coloanei vertebrale la copii 

Dacă sunteţi părinţi şi aveţi copii de vârstă şcolară, sigur aţi remarcat greutatea ghiozdanelor şi v-aţi întrebat dacă aceasta poate afecta coloana celor mici. V-aţi întrebat, probabil, ce puteţi face dacă remarcaţi că fiul sau fiica "stau cocoşati" şi când este cazul să apelaţi la un specialist.

Cei mai mulţi părinţi nu observă deformările coloanei vertebrale a copiilor încă de la început. În primul rând pentru că mulţi le pun doar pe seama posturii, apoi pentru că ele se instalează gradual şi fără să provoace copilului disconfort. 

Cristian Drosu, kinetoterapeut: La copii, cea mai frecvența ar fi cifoza, cocoașa. A două scolioză. În momentul în care el stă drept, umerii dacă îi pleacă foarte în față decât lobul urechii vorbim de cifoza. Dacă capul se duce foarte mult în față și aici simțim un damb mare e o cifoza toracala și pentru scolioză vedem o asimetrie așa, un umăr mai sus și unul mai jos. Îl vedem cu bazin cu o creastă iliacă mai sus și una mai jos 

Pe acelaşi subiect

Deşi deformarea coloanei vertebrale poate fi observată şi la copiii foarte mici, majoritatea problemelor grave de coloană apar încă din primii ani de şcoală sau chiar mai devreme. Cifoza şi scolioza se întâlnesc la aproximativ 2 din 10 copii dintr-o clasă, în clasele primare, şi la 7 din 10 în clasele gimnaziale. 

Cristian Drosu, kinetoterapeut: Ei trebuie văzuți din prima, dar cele mai mari pusee de creștere le au când se pregătesc de adolescență. Adică între 7-8 ani și 11-12 ani Putem să mergem și la medic, mai ales scoliozele care trec de 30 de grade că și unghi trebuie să ne adresăm medicului. După 30 de grade kineto clasic nu mai are eficientă. Ce trece de 30 de grade ne ducem către intervenție chirugicală din păcate, dar ele pot fi prevenite dacă intervenim din timp. Deci nu așteptăm să vedem copilul așa 

Cauzele deformării ale coloanei vertebrale la copii 

Cauzele sunt exact cele pe care le anticipam, cum ar fi sedenrarismul, greutatea excesiva si statul pe telefon sau tableta, dar în mod surprinzător, tocmai menajarea celor mici şi lipsa sportului care dezvoltă musculatura spatelui duce la deformări ale coloanei vertebrale. 

Cristian Drosu, kinetoterapeut: La el se vede mai mult pentru că are mai multă vechime în tabletă. Foarte important pentru greutatea unui copil este să rămână normoponderal. Orice kg în plus este foarte dăunător pentru coloana și la el vedem o cifoză mai pronunțată 

Tratamentul problemelor de coloană se împarte în tratamentul preventiv şi cel curativ. Evident, medicii recomandă părinţilor să intervină la cele mai mici semne, pentru a preveni problemele grave care, în cazuri extreme, au doar un tratament chirurgical. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Observator Medical » Deformarea coloanei vertebrale la copii. Cauze, simptome şi tratament