Video Dependenţa de păcănele. Ce se întâmplă de fapt în creierul celui care nu poate renunţa la acest viciu
Dependenţa de jocurile de noroc produce inclusiv schimbări în organismul celui care nu poate renunţa la acest viciu. Ce anume se întâmplă mai exact în creierul unui dependent?
La început pare ceva inofensiv. Ai nevoie însă de doar câteva şedinte de păcănele pentru a deveni dependent. Iar dependenţa de păcănele are aceleaşi mecanisme cerebrale ca şi dependenţa de droguri. Când te duci prima dată la păcănele, tu nu eşti dependent. Când apeşi însă pe buton şi aştepţi ca acele fructe să se alinieze, ai un mare spike de dopamină. Dopamina nu este un hormon al plăcerii, ci al motivaţiei, al căutării, al perseverenţei, iar activitatea care ne dă acest spike este activitatea de care devenim dependenţi.
Creierul se formează până la vârsta de 25 de ani
Culmea este că atunci când pierzi - tu iţi înşeli aşteptările şi practic ai o surpriză; tu te aştepţi să câştigi dar de fapt pierzi - şi acest element de surpriză aduce după el şi mai multă dopamină. Astfel, după doar câteva şedinţe, creierul începe să îşi hipertrofieze aceste structuri care, din păcate, rămân hipertrofiate pentru toată viaţa; şi cel mai bun moment de a dezvolta aceste structuri ale dependenţei sunt atunci când creierul se formează, adică până la vârsta de 25 de ani.
Odată formată structura dependeţei - te vei întoarce la păcănele - dar nu neapărat pentru a caştiga bani - ci pentru a trăi dependenţa, senzaţia extrema de tensiune dintre cele 2 momente - apăsatul pe buton şi aşezarea fructelor în linie - senzaţie care la final costă atât de mult.
De aceea multe vicii sunt interzise minorilor - iar vârsta, medical vorbind, ar trebui să fie cea de 25 de ani, pentru că odată formată dependenţa de vicii - tutun, alcool, droguri sau jocuri de noroc, devine extrem de greu să te ţii departe de ele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰