Antena Meniu Search
x

Video Kinetoterapia la bebeluşi. În ce situaţii trebuie să apelezi la ajutorul unui specialist

Deși vin pe lume echipați cu tot ce le trebuie, bebelușii au și ei problemele lor. Și aici ne referim la postură...pentru că, deși nu stau în picioare sau în șezut, bebelușii chiar pot avea probleme de postură.

de Redactia Observator

la 10.08.2022, 08:52

Vezi și

De exemplu stau înclinați într-o parte sau cu capul aplecat spre umăr. Sau nu pot să facă la timp mișcările recomandate: refuză să ridice capul, să apuce obiectele sau să stea în acea postură a păpușii...stiti voi, aia în care mulți dintre noi au fost fotografiați când erau mici: întinși pe burtă, sprijiniți pe antebrațe cu capul ridicat...Doar că pentru cei mici nu e ușor. Iată ce puteți face. Bebelușii învață o mulțime de lucruri singuri, dar când lucrurile nu vin de la sine, este nevoie de un kinetoterapeut care să știe să lucreze cu cei mai mici pacienți.

Un bebeluș care se mișcă este un bebeluș care învață și se adaptează

"El nu trebuie sa aiba o problema legata de dezvoltarea sa neuromotorie sau sa aiba o malformatie sau sa aiba o pozitie gresita a piciorului ci pur si simplu poate sa vina pentru dezvoltare fizica armonioasa. Înseamna sa urmezi pasii de dezvoltare neuromotorie a copilului", a declarat Elena Căciulan, kinetoterapeut. Cu atât mai mult cu cât în primele luni de viață dezvoltarea neuromotorie este sinonimă cu dezvoltarea intelectuală a copilului. Un bebeluș care se mișcă este un bebeluș care învață și se adaptează.

"Este una dintre cele mai recomandate poziții. Copilul meu va obține o lordoză cervicală fiziologică, va corecta plagiocefalia acolo unde este și îmi va da posibilitatea să întoarcă capul stânga-dreapta și să obțină toate informațiile de care are nevoie", a declarat Elena Căciulan, kinetoterapeut. Anais are 3 luni și vine la kinetoterapie ca să crească mare și sănătoasă. Iar kinetoterapia o ajută să rezolve problemele cu care a venit pe lume printre care plagiocefalie și torticolis. "Anais vine de 5 ori pe saptamana in general tot ce inseamna partea de kineto, sunt tehnici care aduc un usor disconfort, dar copilasul iti accepta pozitiile de lucru si ii place", a declarat Elena Căciulan, kinetoterapeut.

Pe acelaşi subiect

Pentru majoritatea copiilor însă, câteva ședințe urmate de exerciții acasă sunt suficiente. Medicii spun că un bebeluș trebuie adus la kinetoterapie neapărat atunci când medicul neurolog sau pediatru neonatolog o recomandă. Pot fi aduși însă și atunci când părinții cred că bebelușii nu ating la timp etapele de dezvoltare. "Poti sa vii la un chinetoterapeut si sa iti stabileasca un program si tu sa vii 2-3 sedinte si apoi sa faci tu acasa. În cazul in care ai un diagnostic mai complicat trebuie sa vii la un specialist", a declarat Elena Căciulan, kinetoterapeut.

În multe cazuri, forma turtită a capului este însoțită și de o altă afecțiune

Bebelușii au nevoie însă de atenție și dedicare din partea părinților. Iar un kinetoterapeut îi poate ajuta și pe ei să învețe să-și ajute copiii să facă mișcare. "Miscarea inseamna sanatate, miscarea inseamna dezvoltare cognitiva. este un copil care va face fata oricarei provocari. Acesti copii care sunt mai sportivi sunt lideri de grup + vor gasi solutii pt orice situatie", a declarat Elena Căciulan, kinetoterapeut. O parte deloc neglijabilă dintre nou-născuți, 30% dintre ei mai exact, nu au capul perfect rotund la naștere. Nu este ceva grav iar cauzele pot fi multiple. De la abdomenul mamei la împărțirea uterului cu un frate sau o soră și până la instrumentele folosite pentru a-l ajuta pe copil să se nască.

În multe cazuri, forma turtită a capului sau plagiocefalia este însoțită și de o altă afecțiune. Torticolisul muscular congenital, adică o înclinare nefireasca si constanta a capului. În această situație, părintele ar trebui să apeleze la ajutorul unui kinetoterapeut. Un alt moment care necesită atenție este acela când copilul începe să se sprijine pe antebrațe, mâini sau picioare și apare fie o asimetrie, fie o poziție nefirească a membrelor și corpului. Și atunci kinetoterapeutul poate fi de ajutor. Dar nu uitați, ce începeți în cabinetul terapeutului trebuie să continue și acasă.

Când are bebeluşul nevoie de kinetoterapie:

  • situații neobișnuite în dezvoltarea neuro-motorie
  • nu urmează etapele de dezvoltare motrică:
  • are 4 luni și nu stă pe burtică
  • are 9-10 luni și nu stă în șezut
  • picioarele au deformări sau arată ciudat
  • privește mai mult într-o anumită parte
  • folosește mai mult o mână sau un anume picior

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Observator Medical » Kinetoterapia la bebeluşi. În ce situaţii trebuie să apelezi la ajutorul unui specialist