Antena Meniu Search
x

Informează-te, ca să nu devii informație

Laura Nureldin
de Laura Nureldin

la 12.03.2021, 21:00

Laura Nureldin
Laura Nureldin

Bună! Sunt Laura Nureldin și, acum vreo 12 ani, am fost suspectă de leucemie.

Cum sunt încă vie și sănătoasă, e destul de clar că nu leucemie aveam, ci o compoziție neobișnuită a sângelui care da, poate fi malignă în unele cazuri. Nu și al meu. Se numește limfocitoză relativă.

Pe românește, unele dintre globulele mele albe (limfocitele T, pe numele lor de scenă) au printre ele niște găști de smardoi cu ceafa lată, care funcționează conform principiului "pumnii mei minte nu are (sic!)". Așa că "bat" tot ce prind.

Dacă găștii mele de celule bătăușe îi arăți o poză cu un virus (vaccin clasic, cu virus atenuat), se duc și dau cu el de pământ. Dacă le dai doar o descriere vagă a "suspectului" (vaccin șmecher, cu ARN mesager sau creat după vreo altă tehnologie inovatoare), bătăușele mele intră în vrie și rezultatul crizei lor de nervi arată cam ca un bar din Vestul Sălbatic după o cafteală ca la carte, cu scaune rupte, sticle sparte și cowboys împușcați doar pentru că erau în calea glonțului.

Numai că barul ăla distrus ar fi corpul meu. Iar scaunele rupte și tot restul - agravarea bolii autoimune pe care o am, dezvoltarea uneia noi, sau, in extremis, leucemie.

Practic, la cât de "blindat" îmi e sistemul imunitar, aproape sigur că s-ar descurca lejer cu temutul Sars CoV 2, "ajutat" doar de un Paracetamol și două ceaiuri cu lămâie. 

Înainte să îmi spui "da' tu nu ești doctor, ce te bagi să-ți dai cu părerea?": toate astea le știu de la medici. De la medicii mei. Deci, să continuăm.

Am povestit "nu că voi ca să mă laud, nici că voi să te-nspăimânt" ci pentru că se vorbește foarte mult despre efecte adverse ale diverselor vaccinuri.

Eu nu pot face vaccin cu ARN mesager. Alții nu pot face vaccin cu virus atenuat. Așa cum nu orice medicament i se potrivește oricui, nici orice vaccin nu e bun pentru toată lumea. În unele cazuri, beneficiul e mai mic decât riscul.

Unii mor din cauza unui virus. Alții, din cauza unui vaccin. Suntem diferiți. Funcționăm diferit. Reacționăm diferit și la boli, și la tratamente.

Află cum ești tu. Află asta de la medicul care te știe cu bune și cu rele. Află ce îți trebuie și de ce te poți lipsi. Află ce înseamnă pericol sau siguranță în cazul tău. Informează-te, ca să nu devii sursă de informare din statistica zilnică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Opinii » Informează-te, ca să nu devii informație