Antena Meniu Search
x

Toleranţă pentru intoleranţă

Olivia Păunescu
de Olivia Păunescu

la 22.03.2021, 13:03

Olivia Păunescu
Olivia Păunescu

Recent, superba Biserică Ortodoxă în stil maramureșean din cartierul bucureștean Titan a fost vandalizată cu grafitti, noaptea "ca hoții", de indivizi care nu au avut însă curajul sa își asume public responsabilitatea convingerilor lor, dar pe care Poliția a început deja să îi caute.

Imaginea bisericii din lemn pe care sunt inscrise, cu spray roz, sloganuri menite să profaneze este greu de privit. Gestul în sine de a vandaliza un lacaş de cult... este condamnabil!

Știrea a făcut turul redacțiilor, a generat comunicate de presă și a stârnit diverse reacții în societate, unele chiar antagonice, și, bineînțeles, veșnicile acuzații de o parte și de alta. Nimeni, însă, nu caută cauza acestui act de sacrilegiu public, prin care, în capitala României, un simbol de identitate națională și religioasă a poporului român este pângărit în mod josnic. Cum carențele de educație, lipsa bunului simț și mai ales incapacitatea de empatie sunt din ce în ce mai proeminente în societatea noastră, putem sa vedem în acestea - cauzele probabile ale acestui gest reprobabil, care nu caracterizează sub nicio formă poporul român.

Suntem, așadar, puși în fața unui fapt evident blamabil, care ne arată (chiar și punctual) starea actuală a societății românești, ce are nevoie de mai multă asumare a propriei identități (toleranţă și,  totodată, demnă) de o mai consistentă responsabilizare a fiecăruia dintre noi (în spațiul public și privat) și, bineînțeles, de o mai substanțială și reală coeziune socială.

Iar pentru încheiere v-aş lansa o întrebare! Oare de ce acei care clamează toleranța sunt chiar ei atât de intoleranți? 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Opinii » Toleranţă pentru intoleranţă