Antena Meniu Search
x

Video 7 milioane de euro a plătit statul pe deplasările din al doilea mandat al lui Iohannis. De câte ori a călătorit şeful statului în străinătate

Peste 7 milioane de euro au costat deplasările preşedintelui Klaus Iohannis în al doilea mandat. Administraţia Prezidenţială a transmis oficial că, din 2019 până în prezent, şeful statului a călătorit în străinătate de 67 de ori, doar în delegații oficiale.

de Redactia Observator

la 10.03.2023, 19:51

Vezi și

Numai anul trecut, liderul de la Cotroceni a avut 21 de deplasări externe care însumează cheltuieli de peste 16 milioane de lei. Tot 21 de plecări a avut şi în 2019, însă costurile au fost aproape la jumătate. 

Avionul închiriat de preşedinţie pentru vizita lui Klaus Iohannis în Japonia a stârnit un val de discuţii despre banii cheltuiţi pe astfel de deplasări. Preşedintele a plecat de la Sibiu cu o cursă charter, un adevărat hotel zburător, care a costat nu mai puţin de 350.000 de euro.

Aeronava VIP pentru Klaus Iohannis a fost închiriată de la o firmă privată din Luxembourg, care s-a ocupat și de managementul avioanelor pe care le avea miliardarul rus Roman Ambramovich.

Iohannis a călătorit în Japonia într-un adevărat "hotel zburător"

Pe acelaşi subiect

Cabina avionului privat poate primi în condiţii de lux 19 pasageri, are spaţiu suficient pentru sală de cinema, lounge VIP şi o cină de cinci stele. Fotolii de piele şi canapele din pluş sunt aşezate pe covoare scumpe. Mese extensibile, făcute din lemn de esenţă rară, sunt presărate în salon. Dormitoare selecte transformă aeronava într-un hotel plutitor. 

Avionul închiriat de preşedinţie a venit la Bucureşti de la Paris. A zburat apoi 30 de minute până la Sibiu ca să se îmbarce cuplul prezidenţial. Următoarea escală, după două ore şi 48 de minute, a fost la Baku, pentru re-alimentare. Din Azerbaijan, direcţia a fost Tokyo. Zborul a durat nouă ore. Tariful pentru 60 de minute de călătorie cu aeronava VIP este oficial, peste 13.000 de euro, conform unui site de rezervări pentru zboruri charter, dar tarifele pot fi negociate. 

Vizita în Japonia a readus în discuţie o temă mai veche a României - de 10 ani, nu mai avem avion oficial pentru înalţi demnitari - ca urmare a unui şir de dispute politice şi financiare rămase în aer. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » 7 milioane de euro a plătit statul pe deplasările din al doilea mandat al lui Iohannis. De câte ori a călătorit şeful statului în străinătate