Video 350.000 de euro a costat vizita lui Iohannis în Japonia, cu aeronava VIP. România nu mai are avion prezidenţial de 10 ani
Preşedintele României a fost în vizită la împăratul Japoniei cu un avion închiriat, care a costat 350.000 de euro. Klaus Iohannis a plecat de la Sibiu cu o cursă charter, un adevărat hotel zburător. România nu mai are avion oficial pentru şefi de stat de 10 ani. Toţi politicienii sunt de acord că avem nevoie de o asemenea aeronavă, dar de un deceniu, Administraţia Prezidenţială încheie contracte de închiriere pentru deplasări externe.
Aeronava VIP pentru Klaus Iohannis a fost închiriată de la o firmă privată din Luxembourg, care s-a ocupat și de managementul avioanelor pe care le avea miliardarul rus Roman Ambramovich.
Preşedintele a călătorit cu unul dintre cele mai mari şi mai noi modele Boeing 737.
Cabina avionului privat poate primi în condiţii de lux 19 pasageri, are spaţiu suficient pentru sală de cinema, lounge VIP şi o cină de cinci stele. Fotolii de piele şi canapele din pluş sunt aşezate pe covoare scumpe. Mese extensibile, făcute din lemn de esenţă rară, sunt presărate în salon. Dormitoare selecte transformă aeronava într-un hotel plutitor.
Avionul închiriat de preşedinţie a venit la Bucureşti de la Paris. A zburat apoi 30 de minute până la Sibiu ca să se îmbarce cuplul prezidenţial. Următoarea escală, după două ore şi 48 de minute, a fost la Baku, pentru re-alimentare. Din Azerbaijan, direcţia a fost Tokyo. Zborul a durat nouă ore. Tariful pentru 60 de minute de călătorie cu aeronava VIP este oficial, peste 13.000 de euro, conform unui site de rezervări pentru zboruri charter, dar tarifele pot fi negociate.
- PSD vrea să cumpere aeronavă prezidenţială după ce Iohannis a mers cu un avion privat în Japonia
- Cum arată în interior avionul cu care Iohannis călătoreşte în Asia. Preşedintele a făcut o escală la Sibiu
- Iohannis, în Japonia: Marcăm un moment istoric în relaţia noastră bilaterală, veche de peste un secol
În Ţara Soarelui Răsare, preşedintele Iohannis şi Carmen Iohannis au făcut o vizită oficială. Iohannis a încheiat un parteneriat strategic.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Am făcut un pas istoric către o nouă etapă a relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia. Am semnat parteneriatul strategic bilateral, raporturile dintre ţările noastre au fost astfel ridicate la cel mai înalt nivel.
De 10 ani, nu mai avem avion oficial pentru înalţi demnitari
Vizita în Japonia readuce în discuţie o temă mai veche a României - de 10 ani, nu mai avem avion oficial pentru înalţi demnitari - ca urmare a unui şir de dispute politice şi financiare rămase în aer.
Reporter: Au existat cereri de la Administraţia Prezidenţială pentru avion?
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Nu sunt la curent cu asemenea cerere. Cum celelalte state au o aeronavă oficială, eu cred că şi statul roman e necesar sa aibă aşa ceva ca să deservească şi Administraţia Prezidenţială şi Guvernul.
Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: Să vedem care sunt soluţiile şi costurile. Poţi să găseşti soluţii dacă sunt costuri mai mici pe termen mediu şi lung.
Florin Cîţu, fost prim-ministru: Eu am zis un avion, mi s-au explicat că trebuie 3, există tot felul de explicaţii. Am fost de acord, dar niciodată nu a venit nimeni cu un program sau un proiect concret.
România, într-o situaţie de inferioritate faţă de vecinii din Uniunea Europeană
România este într-o situaţie de inferioritate faţă de vecinii din Uniunea Europeană - bulgarii au două avioane VIP, ungurii se mândresc cu 4 aeronave oficiale, iar Polonia are 5.
Până în 2010, şeful statului folosea ca avion prezidenţial un Boeing 707 - Carpaţi produs în 1974. Era Air Force One al României, dotat cu birou oficial, dormitor şi cameră cu tehnică specială pentru secretizarea comunicaţiilor.
Din 2010 până în 2013, pentru cursele externe, preşedinţia a folosit un airbus închiriat de la Tarom. Apoi a renunţat la contract şi a folosit aeronave închiriate în regim charter de la companii străine.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰