Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Iohannis, mărul discordiei între PSD și PNL, vrea să calmeze spiritele în Coaliție. Discuție decisivă cu Ciolacu și Ciucă

A început numărătoarea inversă pentru mandatul lui Iohannis la Cotroceni, iar viitorul lui este incert. Liberalii îl vor în Senat, dar PSD le pune beţe în roate. Legea care i-ar permite preşedintelui să candideze la Senat, deşi mandatul încă nu i s-a încheiat, a creat tensiuni mari în Coaliţie. În timp ce liderii PNL ŞI PSD se ceartă, Klaus Iohannis, aflat la New York pentru Adunarea Generală a ONU, a declarat că nu este de acord cu acest proiect. 

de Marius Gîrlaşiu

la 26.09.2024 , 14:14

În următoarele zile președintele Klaus Iohannis va discuta cu premierul Marcel Ciolacu și președintele PNL Nicolae Ciucă pe tema crizei din coaliția de guvernare. De altfel, șeful statului anunțase de la New York, de la Adunarea Generală a ONU, că va avea această discuție pentru a stabili împreună dacă actuala coaliție va mai guverna România în următoarele două luni, până la alegerile parlamentare și prezidențiale.

Klaus Iohannis a oferit și prima reacție la proiectul propus de liberali, care i-ar fi permis să candideze ca independent pe listele PNL pentru Senatul României. Surprinzător, Klaus Iohannis susține că nu își dorește această lege și nu și-a dorit niciodată această lege și că nu le-a solicitat liberalilor să depună această lege în Parlament.

Mai mult, spune că va avea grijă ca această lege să nu existe, în condițiile în care cei din PNL se pregătesc să retragă din Parlament proiectul de lege. 

Vezi și

La vârful coaliției relația dintre PNL și PSD este din ce în ce mai tensionată

Pe acelaşi subiect

Nicolae Ciucă susține în continuare că a existat un acord de principiu cu Marcel Ciolacu, stabilit miercurea trecută, când șeful PSD și-ar fi dat inițial acordul că social-democrații vor vota proiectul de lege depus în Parlament.

La începutul săptămânii, însă, cei din PSD au stabilit că nu vor vota proiectul. Marcel Ciolacu spune că nu-și amintește dacă a existat această discuție, poziția PSD fiind clară.

Apar așadar primele semne clare ale rupturii, dat fiind că PNL va forma o majoritate cu USR și REPER în Consiliul General al Municipiului București. De asemenea, Nicolae Ciucă susține că nu se mai pune problema unei guvernări comune cu PSD din luna decembrie și că, mai mult ca sigur, actuala coaliție nu va mai continua de anul viitor.

Iohannis: Dacă actuala coaliţie va reuşi să guverneze până la alegeri sau nu, vom vedea 

Preşedintele Klaus Iohannis, afirmă, în timpul vizite sale în SUA, că la revenirea în ţară "probabil" va avea discuţii pe tema diferendelor dintre PNL şi PSD, şeful statului ţinând că sublinieze că "avem nevoie de o guvernare, dar asta nu înseamnă că partidele trebuie să renunţe la abordările lor politice în campanie".

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, în timpul vizitei sale în Statele Unite, cum se va derula actul de guvernare până la alegeri, având în vedere ultimele discuţii dintre cele două partide, dar şi dacă după scrutinele pentru funcţia de preşedinte şi Parlament cele două formaţiuni vor mai putea colabora.

"În mod normal, după alegeri, se numără voturile din Parlament şi de acolo se fac sau nu se fac anumite coaliţii care dau guvernarea. Este cam de vreme să vorbim ce va fi după alegeri", a răspuns Iohannis.

Acesta a precizat că dacă cele două partide vor putea guverna în continuare va vedea la revenirea în ţară.

"Dacă actuala coaliţie va reuşi să guverneze până la alegeri sau nu, vom vedea după ce ne întoarcem acasă. Probabil o să am câteva discuţii pe această temă, că, până la urmă, avem nevoie de o guvernare, dar asta nu înseamnă că partidele trebuie să renunţe la abordările lor politice în campanie şi nu cred că e de aşteptat ca în această perioadă candidaţii de vârf să renunţe la abordări politice. Este o situaţie care, evident, va fi destul de complexă", a adăugat Iohannis.

Liderii celor două partide din coaliţie se atacă pe diferite teme

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi că este clar că nu există o susţinere a demersurilor politice în interiorul coaliţiei şi liberalii vor avea o atitudine pe măsură, după decizia PSD de a nu vota proiectul prin care preşedintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare.

Ciucă a precizat că a fost o discuţie cu premierul Marcel Ciolacu pe proiectul de lege şi că au convenit amândoi că este nevoie de această clarificare.

"Nu văd cum putem să realizăm o coaliţie cu PSD, în astfel de condiţii, după alegeri", a mai spus Nicolae Ciucă.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Întrebarea zilei
V-aţi cumpăra vreodată o casă scoasă la licitaţie?
Observator » Ştiri politice » Iohannis, mărul discordiei între PSD și PNL, vrea să calmeze spiritele în Coaliție. Discuție decisivă cu Ciolacu și Ciucă