Antena Meniu Search
x

România ar putea acorda absorbante gratuite în școli fetelor vulnerabile, pe modelul Scoţiei şi New Yorkului

Proiectul care prevede acordarea de produse de igineă gratuite în școli a avut la vot în comisiile de specialitate susținerea tuturor partidelor, anunță președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Oana Țoiu.

de Redactia Observator

la 06.12.2021, 16:00

Absorbante gratuite în școli pentru fetele vulnerabile, pe modelul Scoţiei şi New Yorkului
Absorbante gratuite în școli pentru fetele vulnerabile, pe modelul Scoţiei şi New Yorkului - Shutterstock

„Este mai scump pentru fete să stea în școală și copiii României sunt cei mai supuși riscului de sărăcie și excluziune socială din întreaga Uniune Europeană. Cu asta crește și riscul ca fetele vulnerabile să lipsească câteva zile pe lună de la școală. Au nevoie de produse de igienă gratuite, în școli, ca să poată avea parcursul constant, fără sincope și o cursă lunară să recupereze ce au pierdut, parcurs care să le ajute să promoveze bacalaureatul”, a scris luni pe Facebook deputatul Oana Țoiu, potrivit news.ro.

Aceasta spune că lucrează de un an cu parlamentari din străinătate pentru acest proiect.  „Încă din 2018 în Scoția produsele de igienă intimă la menstruație sunt oferite gratuit în școli, licee și universități. De asemenea, MSP Monica Lenon a inițiat proiectul de lege care a intrat în vigoare la sfârșitul lui 2020, Scoția devenind astfel prima țară din lume care pune la dispoziție în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora. Astfel, tampoane și absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice”, a adăugat parlamentarul.

Oana Țoiu susține că proiectul a avut la vot în comisiile de specialitate susținerea tuturor partidelor: „E drept că doar unul din cinci parlamentari e femeie, dar mai sunt și tați de fete și oameni care înțeleg prioritatea pe care trebuie să o acordăm copiilor”.

Cum ar funcționa proiectul 

Pe acelaşi subiect

Concret, proiectul presupune acordarea unui stimulent financiar pentru procurarea de produse de igienă sub forma unor tichete sociale. De acestea ar urma să beneficieze adolescentele cu vârsta peste 10 ani înscrise în învățământul preuniversitar, care se află într-o situație vulnerabilă din punct de vedere material, de exemplu cele care fac parte din familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei sau cele care beneficiază de bursă de ajutor social.

Propunerea este ca tichetele să fie acordate lunar pe întreaga perioadă a anului, să aibă o valoare de 15 lei și să poată fi folosite pentru cumpărarea produselor de igienă menstruală precum absorbante sau tampoane.

„Acoperirea națională, începând cu toamna anului 2022, ar costa mai puțin de 1 milion de euro. Acesta este, de exemplu, bugetul anual al Institutului Levantului, despre care nimeni nu știe ce face și ce valoare aduce dincolo de o slujbă pentru un fost președinte de țară. O șefie pentru el sau micșorarea riscului de abandon școlar pentru 100.000 de fete anual, asta ar trebui să fie o alegere simplă. În anii următori bugetul rămâne tot mai mic decât diverse indemnizații de ședință. Începem cu fetele vulnerabile și când economia își va reveni ne propunem să extindem la acces direct în școli pentru oricare fată care are nevoie în acea zi”, a mai scris Oana Țoiu.

Confom acesteia, legea ar putea ajunge în plen anul acesta, pentru a fi inclusă în bugetul din 2022 și include și persoanele fără adăpost.

Copiii României sunt cei mai expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din UE

Conform Eurostat, 41% sunt în această situaţie. Conform Institutului Naţional de Statistică, ponderea femeilor fertile, 15-49 de ani, este de 4.585.018 din totalul de 10.041.000 de femei din România. Există o corelaţie între sărăcie şi lipsa accesului la produsele de igienă. Aceasta se răsfrânge şi asupra a peste 350.000 de fete aflate în pubertate şi adolescenţă. 

Pe plan internaţional, încă din 2018 în Scoţia produsele de igienă intimă la menstruaţie sunt oferite gratuit în şcoli, licee şi universităţi. De asemenea, MSP Monica Lenon a iniţiat proiectul de lege care a intrat în vigoare la sfârşitul lui 2020, Scoţia devenind astfel prima ţară din lume care pune la dispoziţie în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora. Astfel, tampoane şi absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice.

Costul anual estimat al acestei măsuri este de 24 de milioane de lire sterline (echivalentul a 27 de milioane de euro sau 131 de milioane de lei) - la o populaţie de 5,4 milioane de locuitori.  În New York, consiliul a aprobat în 2017 o serie de măsuri pentru a oferi produse pentru menstruaţie în şcoli publice, închisori şi adăposturi. În Noua Zeelandă, în 2021, toate şcolile vor fi dotate cu produse pentru menstruaţie, la fel şi în UK.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » România ar putea acorda absorbante gratuite în școli fetelor vulnerabile, pe modelul Scoţiei şi New Yorkului