Antena Meniu Search
x

Alegeri parlamentare în Marea Britanie

Aproape 50 de milioane de cetăţeni britanici sunt chemaţi, astăzi, la urne pentru alegerile parlamentare. Niciunul din cele două mari partide nu se poate aştepta să obţină majoritatea în parlament.

Vezi și

Aproape 50 de milioane de cetăţeni britanici sunt chemaţi, astăzi, la urne pentru alegerile parlamentare. Niciunul din cele două mari partide nu se poate aştepta să obţină majoritatea în parlament. 

Formarea unei coaliţii sau asigurarea sprijinului pentru un guvern minoritar se anunţă foarte dificile iar analiştii nu exclud o criză politică fără precedent după al doilea război mondial. Primele estimări exit-poll vor fi anunţate după închiderea urnelor, la miezul nopţii după ora României, dar rezultatele definitive vor fi cunoscute abia mâine.

Tonul declaraţiilor a crescut în ultima zi de campanie. Premierul conservator David Cameron i-a acuzat pe laburişti că vor distruge tot ce a construit guvernul său.

În replică, liderul laburist Ed Miliband a susţinut că doar partidul său îi apără pe oamenii de rând care muncesc din greu, în timp ce conservatorii îi favorizează pe cei bogaţi.

Partenerul minor din actualul guvern, partidul liberal-democrat, va pierde, potrivit sondajelor, jumătate din deputaţi. Liderul său s-a străduit să convingă că partidul său trebuie, totuşi, să rămână şi într-o viitoare coaliţie.

În lipsa unei majorităţi absolute în parlament, micile partide vor juca un rol decisiv. Naţionaliştii scoţieni vor câştiga, probabil, zeci de mandate în dauna laburiştilor, dar apoi ar putea să-i susţină, în schimbul unui nou referendum asupra independenţei Scoţiei.

În cealaltă tabără, partidul anti-european UKIP ar putea sprijini un nou guvern al lui Cameron, care a promis un referendum privind retragerea ţării din Uniunea Europeană. Liderul UKIP, Nigel Farage, a fost interpelat de un alegător nemulţumit chiar în ultima zi de campanie.

În multe oraşe se votează şi pentru consiliile locale. Un alegător care voia să-şi spună public părerea în această privinţă a perturbat o transmisie în direct a BBC, dar reporterul a pus repede capăt incidentului.

Ambele mari partide promit reducerea deficitului bugetar şi limitarea imigraţiei, dar pe căi diferite. Rezultatul final este şi mai incert din cauza sistemului de vot britanic, majoritar cu un singur tur de scrutin, şi a diferenţelor de mărime între circumscripţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Alegeri parlamentare în Marea Britanie