Antena Meniu Search
x

Alina Gorghiu, Florin Iordache și Sebastian Burduja fac o nouă lege a Cercetării

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a anunţat, luni, constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea unei legi a cercetării, format din specialişti ai Camerei superioare a Parlamentului, Consiliului Legislativ şi Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

de Redactia Observator

la 06.03.2023, 14:50

Alina Gorghiu, Florin Iordache și Sebastian Burduja fac o nouă lege a Cercetării
Alina Gorghiu, Florin Iordache și Sebastian Burduja - Hepta

"Am reuşit să constitui, împreună cu preşedintele Consiliului Legislativ, Florin Iordache, la propunerea ministrului Cercetării, Sebastian Burduja un grup de lucru care are ca obiectiv elaborarea, cât de urgent se poate, a unei legi a cercetării. Senatul a decis să contribuie în mod activ la realizarea acestui deziderat, motiv pentru care, în calitate de preşedinte al Senatului, conform Regulamentului, am lansat această rugăminte şi propunere Consiliului Legislativ. (...) Am constituit acest grup de lucru hibrid, format din specialişti de la cele trei instituţii", a declarat Alina Gorghiu, relatează Agerpres.

Ea a menţionat că, în prezent, nu există o lege a cercetării, ci o ordonanţă de guvern veche de 20 de ani, în baza căreia se desfăşoară întreaga activitate de cercetare şi de inovare.

"Ca atare, în 2023, e mai mult decât necesar să demarăm acest proiect, acest efort legislativ şi sperăm noi că, într-un orizont de timp de trei săptămâni, să putem să avem un draft al acestei legi, pe care să îl punem, ulterior, în discuţia tuturor. După cum ştiţi, România se află printre ultimele poziţii în clasamentul european privind inovarea. Deci, o realitate care ne arată că va trebui să găsim o modalitate să elaborăm această legislaţie pentru a încuraja şi cercetarea şi inovarea în România", a adăugat Gorghiu. 

Florin Iordache (62 de ani), cunoscut și după porecla de "altă întrebare"  a fost ministru al Justiției în 2017 în guvernul condus de Sorin Grindeanu. A fost unul dintre artizanii PSD ai modificărilor aduse legilor justiției care au provocat proteste masive în România şi în urma cărora a demisionat.

Vicepreşedinte PNL, Sebastian Burduja (37 de ani) ocupă funcția de Ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării din mai 2022. Are licenţă în ştiinţe politice la Universitatea Stanford şi Masterat în politici publice, la Harvard. Fost ministrul interimar al Educației şi secretar de stat la Ministerul de Finanţe 2019 – 2020, Sebastian Burduja este fiul bancherului Marinel Burduja, fost vicepreşedintele al băncii Bancorex.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Alina Gorghiu, Florin Iordache și Sebastian Burduja fac o nouă lege a Cercetării