Antena Meniu Search
x

Ambasadorul Franţei în Niger, ostatic al puciştilor. Emmanuel Macron acuză junta militară că înfometează intenţionat personalul diplomatic

Ambasadorul Franţei în Niger a fost luat ostatic. Emmanuel Macron a declarat că junta militară care a preluat puterea în ţară împiedică livrarea de alimente către oficiali. Totul a pornit după ce ambasadorul a fost declarat persoană non grata şi i s-a spus să părăsească Nigerul însă nu s-a conformat. O eventuală retragere a sa ar avea loc după discuţii purtate cu preşedintele înlăturat al ţării africane, a mai spus Macron.

de Redactia Observator

la 16.09.2023, 08:16

Ambasadorul Franţei în Niger, ostatic al puciştilor. Emmanuel Macron acuză junta militară că înfometează intenţionat personalul diplomatic - Profimedia

Acuzaţiile grave făcute de Emmanuel Macron, cum că ambasadorul Franţei este ţinut ostatic, au avut loc în cadrul unei călătorii în timp ce discuta cu reporterii.

"În momentul în care vorbim, avem un ambasador şi membri diplomatici care sunt pur şi simplu luaţi ostatici la ambasada Franţei şi este împiedicată livrarea de alimente. Mănâncă raţii militare", a declarat preşedintele francez. 

Eventuala retragere a ambasadorului va avea loc în urma unei decizii luate cu ajutorul lui Mohamed Bazoum, preşedintele înlăturat, a mai declarat Macron. Întreaga situaţie a apărut după ce junta a preluat puterea în ţară pe 26 iulie printr-o lovitură de stat însă Franţa nu a recunoscut legitimitatea noului guvern. Legăturile militare dintre cele două ţări au fost rupte, iar la sfârşitul lunii august, ambasadorul francez la Niamey a fost declarat persona non grata şi i s-a impus să părăsească Nigerul în 48 de ore. Oficialul nu s-a conformat însă.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Politica noastră este cea corectă. Este bazată pe curajul preşedintelui Bazoum şi pe implicarea diplomaţilor noştri şi a ambasadorului care se află acolo, rămânând fermi în ciuda presiunii. În ciuda a tot, a declaraţiilor autorităţii ilegitime şi datorită angajamentului foţelor noastre de securitate şi militare interne."

Junta de la Niamey a anunţat că doreşte plecarea rapidă a celor circa 1.500 de militari francezi staţionaţi în Niger. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri politice » Ambasadorul Franţei în Niger, ostatic al puciştilor. Emmanuel Macron acuză junta militară că înfometează intenţionat personalul diplomatic