Antena Meniu Search
x

Amendament privind plagiatul: "Erorile materiale" şi diferenţele de opinie nu sunt abateri. USR: PNL şi PSD vor să-şi scape colegii de acuzaţiile de plagiat

Reprezentanţii USR acuză PSD şi PNL că nu au realizat nicio reformă majoră în noile legi ale Educaţiei şi că nu vor decât "să-şi scape colegii de acuzaţiile de plagiat", după dezbaterile din comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor. Potrivit unui amendament PSD, nu constituie abateri de la normele de etică diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie. 

de Redactia Observator

la 02.05.2023, 14:56

Amendament privind plagiatul: "Erorile materiale" şi diferenţele de opinie nu sunt abateri. USR: PNL şi PSD vor să-şi scape colegii de acuzaţiile de plagiat
Amendament privind plagiatul: "Erorile materiale" şi diferenţele de opinie nu sunt abateri. USR: PNL şi PSD vor să-şi scape colegii de acuzaţiile de plagiat - Shutterstock

Potrivit comunicatului de presă al USR, mai grav ar fi că deputaţii coaliţiei PSD-PNL-UDMR au adoptat, marţi, un amendament al PSD care prevede, în ceea ce priveşte plagiatul, că "nu constituie abateri de la normele de etică diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie".

"Cu proaspătul amendament adoptat astăzi, domnii Ciucă şi Bode vor invoca faptul că au până la 90% din lucrările lor doar nişte erori materiale de citare. În loc să ne uităm la ţările civilizate ca modele de a genera excelenţă academică, partidele de la guvernare au o altă prioritate: să îşi scape colegii plagiatori de tinichelele legate de coadă", a afirmat senatorul USR Ştefan Pălărie, conform sursei citate.

USR a depus mai multe amendamente la legile Educaţiei propuse de ministrul Ligia Deca, pentru a se putea vorbi despre schimbări reale în sistemul de învăţământ, însă niciunul dintre acestea nu a fost adoptat, mai indică sursa menţionată.

Vot pe legea învăţământului universitar

Pe acelaşi subiect

Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a dat marţi vot pe legea învăţământului universitar din cadrul legilor educaţiei naţional, adoptând un amendament PSD care prevede, la capitolul plagiat, că nu constituie abateri de la normele de etică diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie. Proiectele legilor educaţiei naţionale urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este primă Cameră sesizată iar ulterior vor merge la Senat, for decizional.

Membrii comisiei au dat raport de adoptare cu amendamente la proiectul de lege privind învăţământul universitar, cu majoritate de voturi. Şase deputaţi au votat împotrivă.

Amendamentul admis prevede că "nu constituie abateri de la normele de etică diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie" şi a fost propus de grupul parlamentar PSD. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Amendament privind plagiatul: "Erorile materiale" şi diferenţele de opinie nu sunt abateri. USR: PNL şi PSD vor să-şi scape colegii de acuzaţiile de plagiat