Video Amenzi până la 50.000 de lei pentru postări politice, prevăzute în OUG: cine riscă pedeapsa. Mai multe ONG-uri acuză că e un articol "interpretabil"
Cu trei luni înainte de alegeri, Guvernul schimbă regulile jocului pe reţelele sociale. Statul poate cere Facebook, TikTok sau X să şteargă postările care încearcă să manipuleze alegătorii. Face asta prin ordonanţă de urgenţă, una care prevede şi amenzi mari. În aceeaşi ordonanţă apare însă şi un articol despre care mai multe ONG-uri cred că este interpretabil. Mai exact, ar putea încălca dreptul la libera exprimare în timpul campaniei electorale.
Este un articol extrem de controversat din OUG, care arată că poate fi considerat material publicitar politic orice fel de material folosit în campania electorală, indiferent de mijlocul de comunicare care este folosit, fie că este scris, postat online audio sau video, prin care românii ar îndemna alegătorii să voteze sau să nu voteze, să aleagă sau să nu aleagă un candidat la alegerile prezidențiale.
Postările politice, pasibile de amendă
Încălcarea acestui articol, potrivit ordonanței de urgență, va aduce amenzi între 15.000 și 50.000 de lei. O serie de ONG-uri spun că acest articol este cel puţin interpretabil şi că în practică, ar putea să ducă la încălcarea gravă a libertăţii de exprimare.
Există ONG-uri care susţin că acest articol poate duce la abuzuri şi ar putea genera situaţii în care un român obişnuit să fie amendat, să intre sub incidenţa acestei ordonanţe de urgenţă, pentru o simplă postare pe Facebook sau pe TikTok.
- Amenzi până la 50.000 de lei pentru postări politice, prevăzute în OUG: cine riscă pedeapsa. Mai multe ONG-uri...
- Activistul Radu Hossu, despre fostul SEAL care l-a intervievat pe Georgescu: "Trădează interesele României și ale...
- Localităţile unde oamenii vor vota în aceeaşi zi primarul şi preşedintele ţării. Alegeri locale parţiale în...
- Guvernul vrea să amendeze drastic reţetele de socializare dacă nu respectă regulile din campania electorală. De...
- Programul secțiilor de votare din Diaspora a fost modificat. Ţările unde votul se va opri în acelaşi timp cu cel...
Surse din Guvern susţin că Autoritatea Electorală Permanentă va veni în perioada următoare cu un ghid de aplicaţii şi că va lămuri această situaţie. Acest articol nu s-ar aplica totuşi pentru cetăţenii obişnuiţi care postează pe reţelele de socializare, spun surse Observator. Mai degrabă, se va aplica pentru actorii politici, adică pentru partidele politice şi pentru candidaţii independenţi care îşi transmit mesajele în campania electorală.
Întrebat dacă se va ajunge ca românii să fie amendaţi pentru simple postări pe Facebook, Marcel Ciolacu a declarat că nu se va întâmpla acest lucru şi că românilor nu le va fi încălcată libertatea de exprimare.
Schimbări la votul din Diaspora
În OUG mai avem un articol extrem de controversat, care a generat deja reacţii pe scena politică, în special din partea partidelor din opoziţie. Cu 3 luni înainte de alegeri, Guvernul s-a decis să limiteze programul de vot pentru românii din Diaspora.
Secțiile vor fi deschise de vineri, de la ora 07.00, iar votul se va finaliza duminică, la ora 21, ora României. Premierul susţine că românii dinstrăinătate ar fi influenţaţi de faptul că află între timp rezultatul de vot din ţară şi atunci şi-ar putea schimba opţiunea de vot.
Există şi un articol care prevede amenzi între 1% şi 5% din cifra de afaceri pentru reţelele de socializare TikTok, Facebook, Instagram şi nu numai, în cazul în care acestea nu respectă decizia BEC.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰