Video Mai multe ţări interzic platforma TikTok pe telefoanele instituţiilor publice. Ce fel de date personale poate colecta aplicaţia
Tik-Tok-ul intră de la zi la zi în război cu tot mai multe ţări, drept dovadă mai multe state au impus restricţii în ce priveşte utilizarea aplicaţiei pe telefoanele din instituţiile publice.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Mai multe state au impus restricţii în ce priveşte utilizarea aplicaţiei pe telefoanele din instituţiile publice.
În ultimele luni, parlamentarii din Statele Unite, Europa și Canada şi-au făcut un scop clar din restricţionarea accesului la TikTok pe toate dispozitivele din instituţiile publice, invocând amenințări de securitate. Între timp, un număr tot mai mare de ţări s-au alăturat acestei lupte. Cel mai recent, Australia.
Motivul are legătură cu implicaţiile Chinei
Motivul pentru care guvernele doresc să interzică TikTok are legătură cu China. Mai exact cu îngrijorarea că TikTok și compania sa-mamă, ByteDance, ar putea pune în mâinile guvernului chinez date sensibile ale utilizatorilor. În China exista legi care permit guvernului să solicite în secret date de la companii și cetățeni pentru operațiuni de culegere de informații.
Marco Rublo, senator: L-ar putea folosi să controleze software-ul de pe milioane de dispozitive?
Chistopher Wray, directorul FBI: Da.
Marco Rublo, senator: L-ar putea folosi pentru a genera poveşti prin care să întoarcă americanii unii împotriva altora?
Chistopher Wray, directorul FBI: Da
Deci ei ne pot colecta datele, să manipuleze informaţii, să ne otrăvească miniţile şi să bage gunoaie în mintea a milioane de oameni. Având în vedere această ameninţare, mă gândesc că acesta este motivul pentru care TikTok nu va mai fi permis pe dispozitivele federale în curând.
Shoy Chew, CEO TikTok: Există peste 150 de milioane de americani care iubesc platforma noastră și știm că avem responsabilitatea de a-i proteja. De aceea îmi asum următoarele angajamente față de voi și față de toți utilizatorii noștri. În primul rând, vom păstra siguranța, în special a adolescenților, ca principala prioritate pentru noi. În al doilea rând vom proteja datele din SUA împotriva accesului străin nedorit. În al treilea rând, TikTok va rămâne un loc pentru libera exprimare și nu va fi manipulat de niciun guvern.
Aşadar, spionaj, dezinformare, propagandă şi manipulare. Sunt doar câteva dintre acuzaţiile aduse platformei TikTok de oficialii americani.
Ce fel de date colectează TikTok de la utilizatori
Politica de confidențialitate a aplicației, cea pe care puţini o citesc, spune că TikTok colectează adresa de e-mail, numărul de telefon, vârsta, istoricul căutărilor, dar şi informații despre ce se află în fotografiile și videoclipurile postate.
Dar, pe lângă toate acestea, TikTok stochează şi informaţii despre videoclipurile pe care le vizionați, comentariile pe care le scrieți, mesajele private pe care le trimiteți și, dacă sunteți de acord cu acest nivel de acces, locația exactă și listele de contacte.
Înainte de a va indigna prea tare cu privire la cantitatea de informații pe care o strânge TikTok despre utilizatori, și este într-adevăr foarte multă, vreau să vă liniștesc puţin și să vă spun că nu pare să colecteze mai mult decât o fac alte rețele sociale.
Ce încearcă acum guvernele sa facă cu TikTok, ar fi trebuit să facă de mult cu toate aplicaţiile de social media dacă voiau să protejeze datele sensibile ale utilizatorilor. Diferenţa acum este doar că TikTok, spre deosebire de aplicaţiile americane, este deținută de o companie chineză, ceea ce, în teorie, oferă acces guvernului de la Beijing la datele utilizatorilor.
Adică aplicaţia poate fi văzută şi ca un instrument al altui stat, nu doar ca o companie hrăpăreaţă care vinde datele utilizatorilor pentru publicitate, cum face spre exemplu Meta, prin Facebook sau Instagram. Îngrijorările nu sunt legate aşadar doar de ce poate "trage" statul chinez prin TikTok din telefoane, dar și de ce poate "pune" pe ele, ca să influenţeze utilizatorii. Iar cum 150 de milioane dintre ei sunt americani, putem înțelege îngrijorarea liderilor de la Washington.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰