Antena Meniu Search
x

Arafat: "Nu vrem nimic, după care stăm şi ne mirăm: de ce suntem aici, de ce aşa e situaţia, dar de ce se îmbolnăvesc atâţia?"

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, medicul Raed Arafat, afirmă că există părinţi care se raportează la testarea copiilor cu testele primite la şcoală aşa cum au procedat şi în ceea ce priveşte vaccinarea, notează news.ro.

de Redactia Observator

la 11.01.2022, 09:15

Arafat: "Nu vrem nimic, după care stăm şi ne mirăm: de ce suntem aici, de ce aşa e situaţia, dar de ce se îmbolnăvesc atâţia?"

"Aşa cum nu vrem vaccinare, nu vrem măşti, nu vrem teste şi după care stăm şi ne mirăm: dar de ce suntem aici, dar de ce aşa e situaţia, dar de ce se îmbolnăvesc atâţia, dar de ce avem o situaţie pe care nu putem să o controlăm? Pentru că la fiecare lucru încercăm să găsim o mie de motive ca să spunem: nu e bun, nu-l respectăm, nu-l implementăm", susţine Arafat, subliniind că testarea, vaccinarea şi purtarea corectă a măştii de protecţie pot preveni un număr mare de infectări în perioada care urmează.

"Sunt exemple, în Austria, unde testele se fac la domiciliu şi se filmează şi se trimite filmuleţul la şcoală, în fiecare săptămână, când se testează copilul de către părinţi. Noi nu avem acest mecanism de control. În alte zone se face în şcoală testul şi copiii chiar îşi autofac în faţa profesorului, copiii de la o anumită vârstă pot să-şi facă testul singuri şi profesorul doar urmăreşte că ei îşi fac testul în faţa lui. Deci sunt mai  multe soluţii, noi, în România, din păcate, ne-am certat între ghilimele, am avut oamenii care nu au vrut, ca la vaccin. De ce alţii au 70-80-90% vaccinaţi şi noi avem 40-50% vaccinaţi? Din acelaşi motiv avem la noi teste neaplicate sau cu discuţii asupra lor, pe cât în alte zone testele se administrează la şcoală, sub observarea profesorilor şi toată lumea ştie că este o datorie să facă aceste teste sau se fac la domiciliu, dar se fac, nu se comentează, nu sunt supăraţi părinţii că trebuie să facă teste. La noi, toată această vâlvă în jurul testelor, în final trebuie să ne ducă către o concluzie: este nevoie de teste, dar este nevoie de teste făcute corect, făcute corect, controlabil şi să ştim că aceste teste se fac”, a afirmat Raed Arafat, luni seară, la B1 Tv.

Una dintre soluţiile "care pot fi luate în considerare" este aceea ca elevii mai mari să facă singuri testele, în şcoli

El a arătat că una dintre soluţiile "care pot fi luate în considerare" este aceea ca elevii mai mari să facă singuri testele, în şcoli, sub supravegherea cadrelor didactice, o decizie în acest sens urmând a fi luată de către ministerele care au atribuţii în această privinţă, cel al Educaţiei şi cel al Sănătăţii.

"Aşa cum nu vrem vaccinare, nu vrem măşti, nu vrem teste şi după care stăm şi ne mirăm: dar de ce suntem aici, dar de ce aşa e situaţia, dar de ce se îmbolnăvesc atâţia, dar de ce avem o situaţie pe care nu putem să o controlăm? Pentru că la fiecare lucru încercăm să găsim o mie de motive ca să spunem: nu e bun, nu-l respectăm, nu-l implementăm. Asta nu e nici că certăm pe cineva, nici că reclamăm pe cineva, dar e o constatare în final şi vedem pe toată durata pandemiei că asta a fost la noi: dezbateri peste dezbateri peste dezbateri despre vaccinare, despre măsuri, despre tot şi în final România nici nu a fost ţara care a aplicat cele mai dure măsuri. Până la valul al patrulea România a putut să ţină sub control situaţia şi uite-ne acuma, suntem în faţa valului al cincilea. Reuşim să convingem oamenii că trebuie purtată masca corect, că vaccinul este în favoarea lor şi este bine să se vaccineze, că testele trebuie făcute pentru că cu asta prevenim răspândirea în şcoli? Dacă reuşim să-i convingem în ceasul al doisprezecelea despre aceste lucruri, putem să prevenim răspândirea în următoarea perioadă”, a adăugat Raed Arafat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Arafat: "Nu vrem nimic, după care stăm şi ne mirăm: de ce suntem aici, de ce aşa e situaţia, dar de ce se îmbolnăvesc atâţia?"