Antena Meniu Search
x

AUR vrea să interzică sarea iodată în România. A depus la Senat un proiect de lege

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a depus la Senat un proiect de lege privind interzicerea comercializării sării iodate, destinată consumului uman şi pentru hrana animalelor, relatează Agerpres.

de Redactia Observator

la 04.11.2022, 16:41

AUR vrea să interzică sarea iodată în România. A depus la Senat un proiect de lege
Sare - Profimedia

"În România, de peste 25 de ani, în alimentaţia oamenilor consumul de sare iodată are caracter obligatoriu. Doar concentraţia de iod a fluctuat de-a lungul acestei perioade, ca şi forma de folosire a iodului. În hrana animalelor s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, la caracterul opţional al acesteia. În industria alimentară fluctuaţia a fost mult mai profundă, în sensul că s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării neiodate, la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, pentru ca, în prezent, utilizarea sării iodate să fie opţională", se arată într-un comunicat al celor de la  AUR.

Cum motivează AUR interzicerea sării iodate 

Potrivit aceleiaşi surse, care citează un studiu realizat în 2015 de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, sarea neiodată ar avea termen de valabilitate nelimitat, în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an şi 20 de ani, în funcţie de substanţele chimice adăugate în procesul de iodare a sării.

"Aceste variaţii ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate, dată de substanţele chimice adăugate în procesul de iodare a sării", susţine AUR în comunicatul citat.

AUR punctează ca acelaşi studiu relevă "efectele negative" ale folosirii unei perioade îndelungate de timp a sării iodate: suprasolicitarea rinichilor şi a altor organe interne, disfuncţii tiroidiene la persoanele sensibile, încetinirea proceselor metabolice şi apariţia obezităţii, slăbirea sistemului imunitar, cancer de tiroidă, în special cancerul papilar, senzaţii permanente de cald, tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate şi nervozitate, tireotoxicoză.

"Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare 'iodată' decât cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor - circa 40% din populaţia adultă a ţării noastre - precum şi numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare şi atacurile cerebrale", se mai arată în comunicatul AUR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri politice » AUR vrea să interzică sarea iodată în România. A depus la Senat un proiect de lege