Antena Meniu Search
x

Traian Basescu ataca la CCR Statutul parlamentarilor

Traian Basescu a trimis Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Statutului deputatilor si al senatorilor. Presedintele a criticat, mai ales, articolul referitor la imunitatea parlamentara.

Aceasta reprezinta „o garantie a exercitarii mandatului, iar nu un privilegiu al senatorului sau al deputatului ori o cauza de exonerare de raspundere penala", arata presedintele in sesizare.

Traian Basescu sustine ca articolul din Statut ce reglementeaza "Procedura in caz de retinere, arestare sau perchezitie" este de natura sa dea nastere la diferite interpretari, cu consecinte asupra independentei puterii judecatoresti. Unul dintre motive este faptul ca “sintagma «indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei» din cuprinsul Alin. (1) al Articolului 24 conduce la concluzia ca Senatul sau Camera Deputatilor se poate pronunta asupra calificarii juridice a faptei sau asupra temeiniciei acesteia”.

De asemenea, “atat masurile preventive privative de libertate, cat si perchezitia ca procedeu de descoperire si ridicare a inscrisurilor si a mijloacelor materiale de proba, reprezinta ingradiri ale unor drepturi sau libertati fundamentale. Masura retinerii si masura arestarii preventive vizeaza libertatea individuala consacrata de Articolul 23 din Constitutie, iar activitatea de perchezitie trebuie desfasurata in conditiile in care inviolabilitatea domiciliului si a resedintei sunt expres consacrate de Constitutie, in Articolul 27. De aceea, stabilirea unor conditii de fond si de forma pentru luarea acestora permite, totodata, si exercitarea unui control judiciar adecvat asupra legalitatii si temeiniciei lor".

Foto: Intact Images

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri politice » Traian Basescu ataca la CCR Statutul parlamentarilor