Scandal în Camera Deputaţilor după ce PNL a propus revocarea lui Dragnea şi Iordache de la conducere
Scandal în Camera Deputaţilor după ce liderul PNL Raluca Turcan a propus, la începutul ședinței de miercuri, revocarea președintelui Liviu Dragnea şi a vicepreședintelui Florin Iordache, care îi ținea locul liderului PSD.
Scandal în Camera Deputaţilor după ce liderul PNL Raluca Turcan a propus, la începutul ședinței de miercuri, revocarea președintelui Liviu Dragnea şi a vicepreședintelui Florin Iordache, care îi ținea locul liderului PSD.
Şedinţa de miercuri a fost condusă de social-democratul Florin Iordache, iar liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a propus ca pe ordinea de zi "să fie înscrise două solicitări de revocare: a preşedintelui Liviu Dragnea şi a vicepreşedintelui Florin Iordache".
Cererea acesteia a fost refuzată, Florin Iordache motivând că sunt ”neregulamentare”.
”Aţi început cu un lucru total greşit: faptul că nu am putut conduce şedinţa de declaraţii. În şedinţa de Birou Permanent s-a hotărât că doamna Mihălcescu conduce atât şedinţa de declaraţii politice, cât şi a plenului. Dacă eraţi ceva mai atenţi, vicepreşedinţii îndeplinesc atribuţiile încredinţate de Biroul Permanent sau încredinţate de preşedontele Camerei. Preşedintele Camerei poate încredinţa conducerea. De comun acord cu doamna Mihălcescu am condus şedinţa de declaraţii politice şi voi conduce în continuare”, a spus Florin Iordache.
Deputații PSD, somați să nu fugă de vot
De la tribună, mai mulţi parlamentari ai opoziţiei au criticat atitudinea reprezentanţilor PSD.
Un reprezentantul PNL a acuzat faptul că se foloseşte dubla măsură, invocând revocarea Robertei Anastase de la conducerea Camerei, în 2012, pe fondul schimbării majorităţii parlamentare.
Adresându-se lui Eugen Nicolicea şi lui Florin Iordache, el a punctat: "În Egiptul Antic, faraonul era îngropat cu slugile sale. Ce se întâmplă azi aici e o prefaţă a ceea ce se va întâmpla".
Deputatul PMP Robert Turcescu l-a acuzat pe Dragnea pentru numeroasele absenţe, spunând că acesta "nu are ce căuta în Camera Deputaţilor", amintindu-i că la un moment dat roata se învârte.
Liderul PMP Eugen Tomac le-a recomandat social-democraţilor "să nu fugă de vot".
Ședința Camerei Deputaților a fost suspendată
După mai multe schimburi de replici, de la prezidiu a fost anunţată suspendarea şedinţei, Cu toate acestea, niciun deputat nu a părăsit sala de plen, nici măcar cei din prezidiu.
Conducerea PNL a decis, în 24 septembrie, să iniţieze procedura de revocare a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru încălcări repetate ale Regulamentului Camerei.
La acel moment, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu are emoţii că va fi revocat de la conducerea Camerei Deputaţilor.
Opoziţia a depus, în 26 septembrie, proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât procedura de revocare a lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei să poată fi iniţiată de o treime din numărul deputaţilor, nu doar de grupul PSD. Proiectul este asumat de PNL, USR, PMP şi Partidul Pro România.
Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, preşedintele acestui for poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰