Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Câți bani publici au cheltuit partidele din România pentru propagandă. PSD și PNL sunt campioane

Scandalul legat de cartea lui Nicolae Ciucă, pentru a cărei promovare s-au folosit bani publici, scoate la iveală mult mai mult. Observator a verificat banii partidelor şi a constatat că practica este generalizată. PSD şi PNL sunt campioane la bani folosiţi pentru propagandă, cu aproape 20 de milioane de euro până acum, însă şi AUR şi USR vin tare din urmă. 

de Marius Gîrlaşiu

la 09.08.2024 , 21:27

Peste 26 de milioane de euro. Este suma încasată de partide în primele 6 luni din an. Vorbim evident despre bani publici, adică despre subvenția plătită lunar din bugetul de stat. Rapoartele AEP arată că PSD a încasat până acum peste 10 milioane de euro. Asta în timp ce PNL se apropie de 9 milioane euro.

Partidele din Opoziție au primit și ele bani de la stat - USR aproape 5 milioane de euro și AUR peste 2 milioane euro. Din acești bani partidele au finanțat din plin propagandă electorală.

Milioane de euro pentru propagandă politică în România

Vezi și

Concret: într-o jumătate de an, PSD a cheltuit peste 8 milioane euro pentru presă și propagandă. De cealaltă parte, din 9 milioane încasate, PNL a dat 7 pentru promovare electorală. Din acești bani, partidul a plătit și reclamele pentru cartea lui Nicolae Ciucă - 2 milioane de euro pentru 400 de panouri stradale.

Pe acelaşi subiect

În fine, USR a cheltuit aproape 4 milioane de euro pentru promovare, în timp ce AUR și-a finanțat propaganda cu peste 2 milioane de euro. Cu aceşti bani, s-au plătit afișele prin care Elena Lasconi și George Simion îşi fac reclamă pentru campania prezidențială.

În total, subvenția pentru partide va depăși în acest an 62 de milioane de euro. Anul trecut, partidele au încasat de la stat 42 milioane de euro.

Câţi bani au încasat partidele de la stat

PSD: 52,1 milioane lei = 10,5 milioane euro

PNL: 44,2 milioane lei = 8,9 milioane euro

USR: 23,8 milioane lei = 4,8 milioane euro

AUR: 10,55 milioane lei = 2,1 milioane euro

TOTAL: 131 milioane lei = 26,3 milioane euro

Cât au cheltuit partidele pentru propagandă

PSD: 40,5 milioane de lei = 8,1 milioane euro

PNL: 36 de milioane de lei = 7,2 milioane euro

USR: 19,7 milioane de lei = 3,9 milioane euro

AUR: 11,4 milioane de lei = 2,3 milioane euro

sursa: Autoritatea Electorală Permanentă  

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri politice » Câți bani publici au cheltuit partidele din România pentru propagandă. PSD și PNL sunt campioane