Antena Meniu Search
x

Video Câţi bani va lua de la anul un profesor cu pensia de 3.507 lei. Noua lege, votată cu scandal în Parlament

Noua lege a pensiilor a fost votată. Au fost discuţii maraton şi replici dure atât în comisii cât şi în plenul Camerei Deputaţilor. Majorarea veniturilor vârstnicilor este susţinută de ambele partide din coaliţie însă opoziţia susţine că nu sunt suficienţi bani la buget pentru creşterea de 40%. 

de Redactia Observator

la 20.11.2023, 23:24

Vezi și

Amendamentele la legea pensiilor au fost dezbătute în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor timp de cinci ore, în prezenţa ministrului Muncii.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: "Rugămintea pe care v-o adresez este să jucăm în echipă şi nu pe contre."

Totuşi nu a durat mult şi a început scandalul.

"Domnule preşedinte de grup..."

Pe acelaşi subiect

"Domnule preşedinte, lăsaţi-l să vorbească! Domnule preşedinte, lăsaţi-l să vorbească! Dar lăsaţi-l să vorbească!"

Reprezentanţii AUR au venit cu pancarte şi au susţinut că mulţi români vor fi dezavantajaţi de noua lege. Spiritele s-au încins şi printre sindicaliştii veniţi la şedinţă.

Adrian Solomon, deputat PSD: "Cine v-a adus pe dumneavoastră aici, îl rog să vă calmeze."

Miner: "Dar chemaţi jandarmii, că eu abia aştept, să ştiţi! Pe cuvânt dacă nu!"

Sindicaliştii, nemulţumiţi de noua lege a pensiilor

Potrivit noii legi, pensiile care ar fi scăzut la recalculare vor rămâne la valoarea actuală. Dar nu vor mai fi indexate cu inflaţia în viitor.

Darius Cîmpean, preşedinte Sindicatul Muntele: "Noi avem calcul făcut pentru un miner care astăzi ar ieşi la pensie cu o pensie de 8.000 de lei, de la 1 ianuarie ar urma să aibă o pensie de 4.800 de lei."

Nemulţumiţi sunt şi ambulanţierii, pentru care nu se mai ia în calcul munca în condiţii speciale la stabilirea pensiei.

Gheorghe Chiş, preşedinte Federaţia Sindicală Ambulanţa: "Nu putem face gestul de grevă generală, dar o facem punându-ne viaţa noastră în pericol pentru favoarea cetăţenilor."

Dezbaterea în plen a început cu o oră şi jumătate întârziere. Deputaţii au fost rugaţi să-şi scurteze declaraţiile.

Adrian Solomon, deputat PSD: "Pentru timpii de dezbatere, cred că 10 minute sunt suficiente."

Au urmat contrele între putere şi opoziţie.

Ionel Dancă, deputat Forţa Dreptei: "Din nou îi amăgiţi cu o minciună în prag de alegeri! Să vă fie ruşine, domnule Ciolacu!"

Cristian-Gabriel Seidler, deputat USR: "Această nouă lege este o minciună cap-coadă! Pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii."

Tudor Polak, deputat PNL: "Faceţi zgomot într-un context în care avem o lege care, în momentul de faţă, elimină inechităţile."

Marius Budăi, deputat PSD și fost ministru al Muncii: "Principiile de la care a plecat această lege, anume echitate şi solidaritate şi respectarea muncii sunt întrudeplin respectate."

Ce impact bugetar va avea noua lege a pensiilor

Majorările anunţate, de 40% în medie, înseamnă cheltuieli de 25 de miliarde de lei, anul viitor şi de 33 de miliarde în 2025. Acest lucru va duce la un deficit bugetar de 6,3% din PIB, potrivit Comisiei Europene. 

Coaliţia susţine însă că banii vor veni dintr-o colectare mai bună a taxelor. Potrivit calculelor efectuate de Ministerul Muncii, o persoană care primeşte în prezent indemizaţia socială minimă de 1.125 lei va avea după majorarea din ianuarie şi recalcularea din septembrie o pensie de 1.961 de lei. Iar un profesor cu o pensie de 3.507 lei va ajunge să încaseze 4.618 lei, din septembrie 2024. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Câţi bani va lua de la anul un profesor cu pensia de 3.507 lei. Noua lege, votată cu scandal în Parlament