Antena Meniu Search
x

Controverse în ziua votului final pe legea pensiilor. Cum vrea să facă rost guvernul de 10 miliarde de lei pentru majorarea pensiilor cu 40%

În câteva ore deputaţii vor da votul final. Un vot de care depinde ca ţara noastră să primească 3 miliarde de euro, bani europeni. După un scandal monstru, liderii PSD şi PNL au decis că există soluţii de finanţare, dar pentru o creştere de doar 23%, şi nu de 40% cum au promis iniţial. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 20.11.2023, 14:31

Vezi și

Şedinţa Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor este în plină desfăşurare. Aici se va stabili varianta finală a legii pensiilor, variantă care va intra la votul final în această după-amiază, la ora 16:00.

Proiectul de lege prevede o majorare în două etape a pensiilor: indexarea cu rata inflaţiei, adică o majorare de 13,8% începnd cu 8 ianuarie şi asta înseamnă, concret, că punctul de pensie va ajunge de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, şi o a doua etapă - recalcularea din luna septembrie.

Ministrul Muncii a promis iniţial că după aceste două etape, pensionarii vor primi în total, o majorare medie de 40%, doar că surse de la vârful coaliţiei de guvernare spun că această estimare a fost una greşită şi că, în realitate, pensiile vor creşte doar cu 23%.

Rămâne însă o mare controversă în ceea ce priveşte sursa de finanţare, pentru că liderii PNL au spus iniţial că Guvernul nu-şi poate asuma în acest moment decât indexarea de 13,8%, cu rata inflaţiei. Sursele Observator spun că Executivul are asigurate în prezent 15 miliarde de lei pentru indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, însă rămâne o diferenţă de 10 miliarde de lei, pe care ar trebui să o acopere din digitalizarea ANAF şi din combaterea evaziunii fiscale. 

Pe acelaşi subiect

Liberalii vor vota Legea pensiilor

 Liberalii au decis luni, în şedinţa conducerii partidului, că vor vota Legea pensiilor şi în Camera Deputaţilor, arătând că PNL a majorat pensiile cu 405 în trei ani şi punctul de pensie de la 1265 la 1785, dar insistă ca majorarea să fie sustenabilă. 

Coducerea PNL a mai discutat că sunt limite peste care nu vor accepta să treacă, şi anume respectarea angajamentului faţă de salariile din educaţie, luat în luna iunie precum şi măsurile care ţin de Sănătate. Potrivit liberalilor, menţinerea unui buget mare pentru investiţii este obligatoriu. 

În şedinţa BPN au fost prezenţi şi lideri ai conducerii ALDE. LIderul PNL, Nicolae Ciucă a transmis că îşi propune ca PNL să devină axul în jurul căruia se va coagula dreapta românească. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri politice » Controverse în ziua votului final pe legea pensiilor. Cum vrea să facă rost guvernul de 10 miliarde de lei pentru majorarea pensiilor cu 40%