Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce au discutat Marcel Ciolacu şi Viktor Orban la micul dejun de la Vila Lac. Promisiunea făcută de premierul maghiar

Premierul maghiar Viktor Orban a ajuns, joi seară, în România pentru un eveniment privat la Băile Tuşnad. Şeful Guvernului de la Budapesta a postat deja pe reţelele de socializare un videoclip cu sosirea sa în Harghita. A fost întâmpinat de comunitatea de acolo într-un mod simbolic, cu o caschetă de husar. Vineri, Viktor Orban a luat micul dejun cu premierul Marcel Ciolacu. 

de Bianca Iacob

la 26.07.2024 , 13:49

Cei doi premieri au discutat, în primul rând, despre aderarea completă a României la Schengen. Atât Marcel Ciolacu cât şi Viktor Orban au postat pe reţelele de socializare temele de discuţie. Şeful Executivului de la Buapesta a transmis că i-a promis omologului său român că va pune aderarea completă a ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie pe agenda Consiliului European în toamnă.

Însă, asta nu înseamnă că România va putea să intre în Schengen şi cu frontiera terestră pentru că Viktor Orban nu poate schimba, în acest moment, poziţia Austriei. Au fost şi alte teme de interes discutate între cei doi, legate inclusiv de migraţie, dar şi probleme economice. Însă a fost o întâlnire informală, la vila Lac din Capitală, care a durat mai bine de o oră. 

La întrevederea care a avut loc în cadrul unui mic-dejun privat a participat şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. "Am avut astăzi o discuţie pragmatică cu prim-ministrul Ungariei, domnul Viktor Orban, pe subiectele de interes comun ale cooperării noastre bilaterale. Schimburile noastre comerciale se ridică la aproximativ 13 miliarde de euro şi am agreat împreună cu omologul maghiar că există în continuare un potenţial neexploatat.

Vezi și

I-am transmis premierului Orban că dorim să lucrăm împreună pentru consolidarea unei agende bilaterale pozitive, în beneficiul cetăţenilor noştri, indiferent de etnie. În cadrul discuţiilor am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral - legătura feroviară de mare viteză Budapesta-Bucureşti, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul reţelelor feroviare din regiunea Europei Centrale", a afirmat Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Pe acelaşi subiect

Mesajul lui Marcel Ciolacu

Totodată, şeful Executivului de la Bucureşti i-a mulţumit lui Viktor Orban pentru "susţinerea fără echivoc a aderării României la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre". "Ungaria deţine Preşedinţia Consiliului UE în acest semestru, iar, în această calitate, România se bazează pe acţiunea onestă a Ungariei pentru consolidarea Agendei strategice europene. Totodată, i-am mulţumit prim-ministrului Viktor Orban pentru susţinerea fără echivoc a aderării României la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre", a mai afirmat Ciolacu.

În continuarea prezenţei sale în România, premierul ungar, Viktor Orban, va fi prezent la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, unde sâmbătă îşi va ţine tradiţionalul discurs pornind de la tema centrală a evenimentului - "Pe drumul drept". În cadrul lucrărilor Universităţii de Vară se vor derula 500 de programe, în 34 de corturi, care au tematici diverse, de la teme economice şi politice, la cele cu caracter cultural, gastronomic sau sportiv, în pregătirea evenimentului fiind implicaţi 300 de organizatori. 

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri politice » Ce au discutat Marcel Ciolacu şi Viktor Orban la micul dejun de la Vila Lac. Promisiunea făcută de premierul maghiar