Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Facturile la energie s-ar putea dubla de la 1 aprilie. Ce variante iau în calcul autorităţile pentru a înlocui compensarea şi plafonarea

În tot haosul de pe piaţa energiei, se caută soluţii pentru ca, din primvară, compensarea şi plafonarea facturilor să fie înlocuite cu noi măsuri de reducere a costurilor. Până acum, aleşii nu s-au înţeles. Unii şi-ar dori reglementare, alţii reducerea TVA-ului şi eliminarea certificatelor verzi. Între timp însă, tot consumatorii sunt cei care suferă. De la 1 aprilie, se anunţă facturi de două ori mai mari.

de Mădălina Chiţac

la 16.02.2022 , 14:31

1 aprilie este momentul crucial pentru piaţa energiei din România. E data la care dispar măsurile de sprijin pentru populaţie: compensarea şi plafonarea.

"Nu sunt de acord cu dispariţia acestor compensări, mai ales că creşterea preţului la energie atrage imposibilitatea reală de a face faţă la aceste facturi de către o mare parte a populaţiei".

"Poate de la 1 aprilie ţine Dumnezeu cu noi şi ne mai încălzeşte. Să nu mai consumăm gaze", se plâng oamenii. 

Vezi și

Aleşii caută acum soluţii pentru ca facturile să nu explodeze la început de aprilie. Variantele luate în calcul sunt reducerea TVA-ului şi eliminarea certificatelor verzi. 

Pe acelaşi subiect

"Să luăm ca exemplu o factură de 100 de lei. Cum momentan TVA-ul din energie e de 19%, asta înseamnă că la 100 de lei plătim 19 lei în plus. Dacă TVA-ul scade de la 19% la 5%, factura ajunge la 105 lei. Şi dacă sunt eliminate şi certificatele verzi, într-un final avem de plătit 98 de lei", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Justin Anghel, reprezentant consiliu energie: Nu cred că ar fi o măsură eficientă. Predicţiile experţilor spun că, la nivelul lui aprilie 2022, o să avem un preţ al energiei electrice la un nivel dublu faţă de anul trecut aceeaşi perioadă. Ar ajunge la o scădere a preţului de aproximativ 20%, deci nu acoperă întregul deficit de preţ. 

Ionuţ Purica, expert energie: Sunt eficiente până la un punct. Nu sunt asociate cu măsuri care să garanteze că cei care cresc preţurile din energie n-o să crească cu diferenţa dintre 19% şi 5%. Dacă ai un preţ de 100 şi aplici TVA de 19%, câştigi 19. Dacă s-a dublat preţul şi aplici TVA de 5%, câştigi 10.

Decizia va fi luată în perioada următoare. Şi deja stârneşte controverse în coaliţie. PSD îşi doreşte revenirea la o piaţă reglementată a energiei pentru o perioadă de 9 luni. PNL, în schimb, nu susţine varianta. Specialiştii din energie spun că altele sunt soluţiile.   

Ionuţ Purica, expert energie: E mult mai normal să aduci preţurile la valoarea, de exemplu, din 2020 decât să începi să faci complicaţii cu consumul, cu procente.

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Ajutoare ţintite către consumatorii vulnerabili. Poate extinsă aria şi definiţia consumatorului vulnerabil din lege pentru a beneficia şi mai mulţi. Ar mai fi valabil pentru toţi consumatorii să ne eficientizăm consumul.

De la 1 aprilie, preţurile ar putea creşte cu 120% la gaze naturale, iar la energie electrică cu 70%. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Facturile la energie s-ar putea dubla de la 1 aprilie. Ce variante iau în calcul autorităţile pentru a înlocui compensarea şi plafonarea