Ce spune Nicolae Ciucă despre majorarea cotei TVA și impozitarea progresivă: "PNL o consideră o linie roșie"
Preşedintele Senatului, liderul liberal Nicolae Ciucă, a exclus miercuri scenariul majorării cotei TVA. PNL susţine cota unică, pe care o consideră o "linie roşie", adaugă el.
"S-a discutat în coaliţie şi nu se ia în calcul majorarea cotei TVA (...). În acest moment sunt cele două abordări în care se discută despre impozitul progresiv, ca măsură fiscală pentru planul fiscal bugetar viitor, şi susţinerea cotei unice, pe care PNL o consideră o linie roşie. Pentru că s-a demonstrat foarte clar în evoluţia economică a ţării că această cotă unică a fost cea care ne-a permis să atragem investitori, ne-a permis să consolidăm capitalul companiilor româneşti şi să consolidăm mediul de afaceri", a declarat Nicolae Ciucă.
Liderul PNL spune că singurele măsuri care pot fi luate în acest moment, în vederea reducerii deficitului bugetar, sunt cele care vizează cheltuielile bugetare.
"În acest an nu este luată în calcul o astfel de măsură (n.r. majorarea taxelor şi impozitelor) (...). Din discuţiile avute cu ministrul Finanţelor, măsurile care pot fi luate în acest moment sunt cele care vizează cheltuielile bugetare şi pot să asigure o reducere a cheltuielilor de până la 5 miliarde", conchide Ciucă.
PSD a propus în coaliţie impozitare progresivă, de la 16% la 22%
- SURSE: PSD a propus în coaliţie impozitare progresivă, de la 16% la 22%. La ce acord ar fi ajuns cu PNL
- Val de taxe după alegeri: impozitare progresivă, eliminarea facilităţilor din IT şi tăieri la bursele pentru elevi
- Guvernul pregăteşte un mega-pachet de taxe. Ce impozite noi vom avea şi cu cât va creşte TVA-ul în 2025
Cu patru luni înainte de alegeri, Coaliţia are de rezolvat o dilemă: oficialii de la Bruxelles cer Guvernului să adopte măsuri dure pentru a reduce deficitul bugetar. Iar, declarativ, toată lumea spune că va fi nevoie de reducerea cheltuielilor de la stat, deja scăpate de sub control. Doar că nici PSD, nici PNL nu vor să îşi asume măsuri nepopulare înainte de prezidenţiale.
În an electoral, diferenţa dintre cheltuielile şi încasările Statului a depăşit deja pragul de 60 de miliarde de lei. În acest ritm, Comisia Europeană estimează că România va încheia anul cu un deficit de 6,9% din PIB.
Derapajul fiscal i-a îngrijorat pe experţii de la Bruxelles. Au cerut Guvernului un plan urgent pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Aflat sub presiune, premierul şi-ar dori să amâne măsurile nepopulare până anul viitor, după alegeri - doar că Guvernul ar avea nevoie de un nou acord cu Executivul european.
Surse Observator spun că PSD a propus în Coaliţie introducerea impozitării progresive, cu cinci trepte de impozitare, între 16 si 22%. Liberalii au respins ideea şi au spus că pentru PNL cota unică rămâne o linie roşie. Varianta de compromis ar fi o cotă unică fără excepţii de 16% - ceea ce ar însemna că impozitul pe venit ar creşte cu 6 procente de anul viitor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰