Antena Meniu Search
x

Ciolacu îi cere lui Rafila "schimbări profunde" la CNAS, la mai puţin de o lună de la scandalul concediilor medicale luate pe bandă rulantă

Prim-ministrul Marcel Ciolacu cere schimbări în modul de funcţionare a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Premierul vrea "schimbări profunde", după ce ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a reuşit înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 03.08.2023, 14:04

Vezi și

Premierul a spus, chiar la începutul şedinţei de guvern de azi, că vrea o instituţie reformată, practic o structură nouă la nivelul CNAS, dar şi un nou mod de lucru.

Asta ar putea însemna o altă organigramă şi poate chiar mai puţini angajaţi. I-a solicitat astfel ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila să facă schimbări profunde, iar solicitarea vine la mai puţin de o lună după scandalul concediilor medicale luate pe bandă rulantă.

"Vă solicit să începem să facem schimbări profunde şi la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate", i-a cerut Ciolacu ministrului Rafila.

Guvernul vrea să facă ordine în rândul bugetarilor

Pe acelaşi subiect

Statul promite că face ordine şi în rândul bugetarilor. În primul rând sunt vizaţi şefii cu salarii exagerate. În al doilea rând, executivul vrea să reducă anumite posturi, să taie din sporuri şi să NU mai dea vouchere de vacanţă şi indemnizaţii de hrană unor angajaţi. Planul anunţat de Guvern ar aduce economii de 6 miliarde de lei.

Întins pe 45 de pagini, planul de austeritate conţine 50 de măsuri prin care Guvernul vrea să mai taie din cheltuieli. Prima ţintă: şefii din aparatul de stat sufocat de funcţii de conducere.

Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Reducerea pe care noi o țintim e de 30% din funcțiile de conducere în toată administrația. Ei pot rămâne în sistem sau să își caute alt loc de muncă, sectorul privat.

Concret, va fi desfiinţată funcţia de şef de birou şi vor fi cu 20% mai puţini secretari şi subsecretari în ministere. În companiile de stat, ar urma să fie redus cu 50% numărul consilierilor. Şi măsura comasării unor instituții va reduce personalul cu 15%. Premierul le-a transmis un avertisment şi bugetarilor care nu îşi văd de treabă.

Marcel Ciolacu, premierul României: Cei care merg la serviciu de zeci de ani să se joace pe Solitaire să caute în altă parte acest mod de a munci.

Primăriile care au cheltuieli prea mari vor fi amendate. Nu vor mai avea voie să-şi ia telefoane de mii de euro, iar abonamentele vor fi limitate la 50 de lei. Voucherele de vacanță şi indemnizaţia de hrană vor rămâne doar pentru bugetarii cu salariu sub 6.000 de lei net. Asta înseamnă că aproape jumătate dintre angajaţi nu vor mai primi aceste beneficii.

Marcel Ciolacu, premierul României: Sunt peste 50 de sporuri. Este incredibil unde a ajuns acest fenomen. Nu puteam avea sporuri mai mari ca salariul de bază.

1,2 milioane de bugetari are România, cei mai mulți din UE. Peste 60% dintre aceştia sunt în administraţia publică centrală

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri politice » Ciolacu îi cere lui Rafila "schimbări profunde" la CNAS, la mai puţin de o lună de la scandalul concediilor medicale luate pe bandă rulantă