Florin Cîţu: Nicio rectificare bugetară nu se va face la partid, atâta timp cât voi fi prim-ministru. Ce promisiuni le-a făcut primarilor

De Redactia Observator.
Publicat: 12.07.2021, 11:19.
Actualizat: 12.07.2021, 11:28

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, înainte de reuniunea Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România, că la precedenta întâlnire a ascultat doleanţele primarilor, dar a avut şi el câteva cerinţe, în special legate de reforma în administraţia locală.

Cîţu: Nicio rectificare bugetară nu se va face la partid, atâta timp cât voi fi prim-ministrul României. Ce promisiuni le-a făcut primarilor

Florin Cîțu

Inquam Photos / George Călin

Florin Cîţu participă luni, la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România. “Împreună cu toţi primarii dezvoltăm România şi vreau să aud de domniile lor care sunt proiectele. La precedenta întâlnire am ascultat doleanţele primarilor, dar am avut şi eu câteva doleanţe, în special în ceea ce priveşte reforma în administraţia locală, să ne uităm la costurile cu cheltuielile de personal, să ne uităm la alte cheltuieli, să vedem cum putem să îmbunătăţim lucrurile, dar bineînţeles ei ştiu foarte bine că i-am susţinut anul trecut când a fost vorba de acele alocări din impozitul pe venitul global de 64%, în continuare îi voi susţine şi vom discuta cum putem să împărţim aceşti bani. O să fie o discuţie aplicată”, a declarat Florin Cîţu, înaintea şedinţei, potrivit news.ro.

Întrebat dacă există un pericol ca unii dintre primari să nu primească bani pentru proiectele aflate în derulare, premierul a răspuns: “Niciun pericol. Suntem aici să dezvoltăm România, nu anumite localităţi”.

Cîţu: Am nevoie de toţi primarii şi toţi preşedinţii de consilii judeţene pentru a dezvolta România. Nicio rectificare bugetară nu se face la partid

Premierul a afirmat, că are nevoie e implicarea tuturor primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene pentru atragerea banilor din PNRR şi a celorlalte fonduri auropene. Totodată, premierul a transmis că rectificarea bugetară nu se va face la partid, pe criterii politice. ”Aş vrea să asigur pe toată lumea că această guvernare este diferită, de aceea sunt astăzi aici să vă asigur că eu am nevoie de toţi primarii şi toţi preşedinţii de consilii judeţene pentru a dezvolta România”, a declarat Florin Cîţu.

Citește și:

Premierul a apreciat că banii din PNRR şi restul fonurilor europene trebuie astraşi de toată lumea. ”Avem nevoie de toate resursele pentru a atrage aceşti bani, vreau să fie foarte clar msajul acesta din partea mea. Încă un mesaj foarte clar: nicio rectificare bugetară nu se va face la partid, cât voi fi prim-ministrul României. Aceste lcururi să vor face fără niciun fel de criterii politice”, a mai afirmat premierul.

Cîţu: În jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale, veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile / În acelaşi timp, rata de colectare nu este unde ar trebuie să fie

Florin Cîţu a mai spus că trebuie discutată situaţia cheltuirlilor şi a gradului de colectare, întrucât, în jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale, veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile. ”În acelaşi timp, rata de colectare nu este unde ar trebuie să fie”, a afirmat premierul.

”Astăzi în România sunt jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale unde veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile. Ăsta nu este un model sustenabil şi trebuie să vedem cum găsim o soluţie aici. În acelaşi timp, rata de colectare, în foarte multe dintre UAT-uri nu este unde ar trebuie să fie”, a declarat, luni, premierul Florin Cîţu, la întâlnirea cu primarii de municipiu.

Florin Cîţu a precizat că trebuie o reformă a cheltuielilor şi a gradului de colectare. ”Există un fond de dezvotare în PNRR care are resurse pentru toate UAT-urile din Romnia. Sunt 2,1 miliarde de euro care vor veni prin proiecte către dmneavoastră”, a mai declarat Cîţu, precizând, însă, că trebuie stabilite criteriile pe baza cărora vor putea fi accesate fondurile.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.