Antena Meniu Search
x

Codul Penal, adoptat cu doar două voturi în plus. Iohannis va sesiza Curtea Constituţională

Modificările la Codul Penal au trecut de Parlament. Preşedintele Iohannis spune că dezbaterile au fost un simulacru, în timp ce Opoziţia acuză că parlamentari de la minorităţi au fost "cumpăraţi la bucată". În plenul Camerei Deputaţilor, Puterea a aplaudat modificările.

Vezi și

Modificările la Codul Penal au trecut de Parlament, cu doar două voturi mai mult decât cele necesare. Preşedintele Klaus Iohannis spune că dezbaterile au fost un simulacru, în timp ce Opoziţia acuză faptul că parlamentari de la minorităţi au fost "cumpăraţi la bucată". În plenul Camerei Deputaţilor, Puterea a aplaudat modificările, iar Liviu Dragnea spune că va lupta pentru ca românii să aibă încredere în justiţie.

Scandalul în Camera Deputaţilor a început încă din timpul dezbaterilor şi a escaladat după anunţarea votului final. 

Nouă parlamentari ai Puterii au lipsit azi de la dezbateri. Balanţa votului a fost înclinată de votul minorităţilor. 

Prima reacţie a preşedintelui a venit după numai o oră de la anunţarea rezultatului. Klaus Iohannis a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională toate modificările aduse Codurilor Penale. 

KLAUS IOHANNIS, presedintele României:

Modificările care s-au făcut în bună măsură sunt fie inutile, fie chiar toxice sau dăunătoare.

LIVIU DRAGNEA, preşedinte PSD:

Nu ma surpinde. Iohannis a folosit toate instrumentele si atributiile abuziv pentru a bloca si alte legi care tin de guvernare. Sa stea la rand, am inteles ca si altii vor ataca!

În noua formulă, abuzul în serviciu este pedepsit dacă se obţine un folos material necuvenit pentru sine sau pentru pentru rudele apropiate. 

În plus, s-a introdus un prag. Prejudiciul trebuie să fie mai mare de  1900 de lei, valoarea salariul minim brut. 

În Noul Cod Penal votat astăzi, achitarea integrală a unui prejudiciu va constitui circumstanţă atenuantă. Cei condamnaţi la maximum 10 ani de închisoare ar putea fi eliberaţi condiţionat după ispăşirea a jumătate din pedeapsă. S-a redefinit grupul infracțional organizat, iar dacă un funcționar public se referă la un suspect ca și cum ar fi deja condamnat ar putea primi de la 6 luni la 3 ani de închisoare. Neglijența în serviciu a fost eliminată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri politice » Codul Penal, adoptat cu doar două voturi în plus. Iohannis va sesiza Curtea Constituţională