Antena Meniu Search
x

Comisia pentru legile justiţiei, raport favorabil în cazul proiectului legii CSM. USR cere amânarea dezbaterilor

Comisia pentru legile justiţiei a emis raport favorabil pe proiectul de modificare a legii de funcţionare a CSM. Iniţiativa intră la vot, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor. USR a cerut amânarea dezbaterilor pe Legile Justiţiei lui Predoiu până la primirea opiniei Comisiei de la Veneţia

de Redactia Observator

la 19.09.2022, 13:41

Comisia pentru legile justiţiei, raport favorabil în cazul proiectului legii CSM. USR cere amânarea dezbaterilor
Comisia pentru legile justiţiei, raport favorabil în cazul proiectului legii CSM. USR cere amânarea dezbaterilor - Inquam Photos / George Călin

Comisia parlamentară pentru legile justiţiei a dat, luni, raport favorabil proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, fiind înregistrate 16 voturi pentru şi 6 împotrivă. Raportul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat, relatează Agerpres. Deputatul USR Stelian Ion a solicitat, înaintea votului, amânarea luării unei decizii în privinţa proiectului, menţionând că USR a cerut Birourilor permanente reunite să nu se dea un raport până nu vine răspunsul Comisiei de la Veneţia.

"Propun să amânăm votul până la soluţionarea solicitării către Birourile permanente reunite privind sesizarea Comisiei Veneţia. Este firesc să avem o dezlegare acolo. Apoi, ne putem încadra astfel încât să intre şi la plen", a spus Stelian Ion. Preşedintele comisiei, deputatul PNL Gabriel Andronache, a respins solicitarea, argumentând că termenele pentru adoptarea legii sunt depăşite.

"În procedura aceasta, oricând poate interveni ceea ce solicitaţi dumneavoastră. Termenele oricum sunt depăşite de mult", a arătat Andronache. Membrii comisiei au dezbătut săptămâna trecută proiectul, adoptându-l pe articole, rămânând pentru şedinţa de luni doar unele recorelări. Comisia pentru legile justiţiei se va reuni, marţi, de la ora 14,00, pentru a discuta proiectul legii organizării judiciare.

USR cere amânarea dezbaterilor pe Legile Justiţiei lui Predoiu până la primirea opiniei Comisiei de la Veneţia

Pe acelaşi subiect

În contextul solicitării Consiliului Europei ca România să modifice legile justiţiei în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneţia, USR a înaintat luni o cerere către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor de prelungire a termenului de raport pentru cele trei legi propuse de ministrul Predoiu până la primirea opiniei Comisiei de la Veneţia, relatează news.ro.

Textul integral al solicitării mai jos:

„Către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor,

Prin prezenta, vă cerem să luaţi act de solicitarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ca România să modifice Legile Justiţiei în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneţia.

Prin aderarea la Uniunea Europeană, România s-a obligat să respecte legislaţia europeană, actele organelor Consiliului Europei şi implicit ale Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept - Comisia de la Veneţia.

Parlamentul, organ reprezentativ suprem şi unica autoritate legiuitoare a României, trebuie să fie, la rândul său, un garant al ducerii la îndeplinire a obligaţiilor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene.

Comisia de la Veneţia a fost sesizată cu emiterea unei opinii referitoare la cele trei proiecte de legi ale justiţiei pe data de 14 septembrie 2022. Parlamentul României trebuie să aştepte această opinie înainte de a vota modificările la Legile Justiţiei.

Pe cale de consecinţă, solicitarea Consiliului Europei ca România să modifice Legile Justiţiei în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneţia nu poate fi ignorată de Parlament, drept pentru care, prin prezenta, vă solicităm, în conformitate cu art. 86 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, prelungirea termenului de raport până la primirea opiniei Comisiei de la Veneţia”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Comisia pentru legile justiţiei, raport favorabil în cazul proiectului legii CSM. USR cere amânarea dezbaterilor