Antena Meniu Search
x

Video Pregătiri pentru valul 5 al pandemiei: Alexandru Rafila vrea să-i reducă atribuţiile lui Raed Arafat

Ne pregătim de valul cinci şi de încă un an de pandemie. Şi se pregătesc chiar schimbări mari. La două zile după ce a fost propus ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila anunţă ca îi va lua din atribuţii lui Raed Arafat. Şeful departamentului pentru situaţii de urgenţă nu a comentat până acum situaţia.

de Redactia Observator

la 24.11.2021, 23:05

Vezi și

Raed Arafat, şeful departamentului pentru situaţii de urgenţă şi cel care conduce comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă, ar putea să rămână fără o parte din atribuţii. Mai exact să nu mai poată lua decizii legate de pandemie, anunţă proaspăt desemnatul ministru al Sănătăţii. "Pentru că, acest mecanism prin care deciziile de sănătate publică sunt luate de persoane care nu au legătură directă cu sănătatea publică nu este în regulă", a declarat Alexandru Rafila.

Războiul mocnit dintre cei doi apare pe fondul îngrijorărilor că la mijlocul lunii ianuarie valul cinci al pandemiei care afectează deja alte ţări ajunge şi în România. Medicii se aşteaptă ca imediat după sărbători, pe 15 ianuarie, numărul îmbolnăvirilor să explodeze. Iar dacă rata de vaccinare nu va creşte, vom avea mai multe decese decât în valul 4.  

"Vă dau doar exemplul Germaniei care are 65.000 de îmbolnăviri pe zi, iar numărul de decese este undeva sub 200. Acesta ar fi scenariul cel mai optimist pentru un val 5. Ţinând cont că procentul de vaccinare încă n-a atins 40%, s-ar putea ca şi valul 5 să fie un val tot al nevaccinaţilor şi să fie cu procent mai mare de decese", a declarat Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balş.

Diferenţele de vaccinare între statele europene sunt majore

Cu 60% rată de vaccinare, Ungaria a înregistrat aproape 13.000 de cazuri în ultimele 24 de ore. Un record pentru ţara vecină. Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu exclude ca vaccinarea să devină obligatorie în Europa. "Vaccinarea obligatorie vine în detrimentul încrederii şi incluziunii sociale, dar credem că a venit timpul să avem această conversaţie. Atât din punct de vedere individual, cât şi al populaţiei. Este o dezbatere sănătoasă", a declarat Robb Butler, director regional executiv OMS pentru Europa.

Diferenţele de vaccinare între statele europene sunt majore. De la 29 la 92% rată de imunizare. În Germania, rata de vaccinare e 68%, dar terapiile intensive sunt pline. OMS face previziuni sumbre. 2 milioane 250 de mii de decese până în primăvară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Pregătiri pentru valul 5 al pandemiei: Alexandru Rafila vrea să-i reducă atribuţiile lui Raed Arafat