Antena Meniu Search
x

Alexandru Rafila vrea să reducă atribuţiile CNSU: Arafat e profesionist, dar mecanismul trebuie schimbat

Alexandru Rafila a fost întrebat în cadrul audierii din comisiile de specialitate ale celor două Camere dacă PSD ia în calcul să îl schimbe pe Raed Arafat de la conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Ministrul propus al Sănătăţii a spus că Raed Arafat este un bun profesionist, însă a atras atenţia că Ministerul Sănătăţii ar trebui să preia din atribuţiile CNSU.

de Redactia Observator

la 24.11.2021, 14:56

Alexandru Rafila a fost avizat pozitiv pentru funcţia de ministru al Sănătăţii
Alexandru Rafila a fost avizat pozitiv pentru funcţia de ministru al Sănătăţii

Candidatul propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că Raed Arafat şi-a făcut foarte bine treaba la DSU, fiind un foarte bun profesionist. Acesta a fost întrebat de deputatul USR Emanuel Ungureanu dacă PSD are de gând să îl schimbe pe domnul Arafat.

"DSU şi-a făcut foarte bine treaba în România şi domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist, care a realizat acest sistem, care se referă la transportul pacienţilor, la coordonarea transferurilor unde este nevoie de terapie intensivă.. Lucrurile astea sunt în mod evident în atribuţia DSU şi a domnului doctor Arafat.

Dar politica de sănătate o face Ministerul Sănătăţii. Acest mecanism prin care o structură care invocă urgenţa şi măsurile de sănătate publică trebuie luate şi asumate de Ministerul Sănătăţii şi instituţiile din subordinea Ministerului. Lucrul acesta este extrem de clar din punctul meu de vedere", a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila vrea ca MS să aibă toate pârghiile la dispoziţie

Pe acelaşi subiect

Acesta a afirmat că va avea o discuţie la nivelul Guvernului, astfel încât Ministerul Sănătăţii să aibă un rol activ în gestionarea pandemiei şi să nu mai fie coordonate toate activităţile de către CNSU.

"Nu se poate ca aceste măsuri care sunt cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă instituţie, iar MS eventual să răspundă de implementarea acestor măsuri şi de împlinirea sau nu a acestor măsuri. Deci aici este o poziţie extrem de clară şi aşa cum îl respect pe domnul doctor Arafat şi apreciez ce a făcut dânsul, în mod evident voi avea o discuţie la nivelul Guvernului cu domnul premier şi cu ministrul MAI şi cu domnul doctor Arafat încât acest mecanism să fie schimbat şi, în mod evident, Ministerul Sănătăţii trebuie să aibă toate pârghiile la dispoziţie, inclusiv informaţiile legate de situaţia asistenţei medicale din ţară în timp real, la sediul MS.

Pentru că nu putem să lucrăm ca un soi de anexă a unei structuri, supra-ministeriale dacă vreţi, dar care în mod evident este controlată de oameni care nu sunt din sănătate, ci din alte domenii, care sunt respectabile, dar în mod evident trebuie să ne întoarcem la profesionişti şi la profesionalizarea sănătăţii publice", a mai spus Alexandru Rafila.

Candidatul propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a primit aviz favorabil, cu 26 de voturi ”pentru” şi 10 ”împotrivă”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri politice » Alexandru Rafila vrea să reducă atribuţiile CNSU: Arafat e profesionist, dar mecanismul trebuie schimbat