Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Decretul a fost publicat în MO

Președintele Klaus Iohannis a decis să o demită pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, în conformitate cu hotărârea Curții Constituționale. Anunțul a fost făcut printr-o conferință de presă a purtătorului de cuvânt al Președinției României.

Președintele Klaus Iohannis a decis să o demită pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, în conformitate cu hotărârea Curții Constituționale. Anunțul a fost făcut printr-o conferință de presă a purtătorului de cuvânt al Președinției României.

Actualizare 11:25 - Decretul de revocare a șefei DNA a fost publicat în Monitorul Oficial.

Actualizare 11:10 - Ce urmează după revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

După această decizie, la Direcţia Naţională Anticorupţie urmează să fie numit un procuror-șef interimar, iar apoi începe procedura de numire a unui nou procuror șef.

Pe acelaşi subiect

Actualizare 11:00: Deputatul PSD Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, a reacționat imediat după anunțul făcut de la Cotroceni, spunând că este o decizie normală.

"O decizie normală. Preşedintele a înţeles că deciziile CCR trebuie respectate. I-a luat cam mult până a citit în integralitate decizia şi a dat dovadă că este garantul respectării Constituţiei prin această decizie pe care a luat-o. (...) Pentru noi, ca semnal (...) e un semnal de normalitate faptul că preşedintele României respectă deciziile CCR. Sunt decizii ale CCR care ne plac, altele care nu ne plac, dar în integralitate, aşa cum a spus şi Comisia de la Veneţia, deciziile CCR trebuie respectate de toată lumea", a declarat Florin Iordache.

Actualizare 10.50: Decretul de revocare a șefei DNA a fost trimis de Președinție la Monitorul Oficial, pentru publicare.

Actualizare 10:30: - Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a afirmat că nu Klaus Iohannis a revocat-o pe Kovesi, ci sistemul.

„Nu Iohannis a revocat-o astăzi pe dna Codruța Kovesi, ci sistemul. Sistemul a făcut niște calcule legate de suspendare. Că nu vine Iohannis brusc după 31 de zile și respectă el Constituția.

Nu, pur și simplu, sistemul a făcut niște calcule și și-a dat seama că o dată cu suspendarea lui pierde aproape tot. Dacă vine Tăriceanu președinte interimar și ne schimbă pe toți prin decret?(...) Nu mai bine sacrificăm noi un om (...) și atunci au luat o decizie.”, a spus Codrin Ștefănescu.

Actualizare 10.15: Laura Codruța Kovesi anunță că va avea o declarație de presă la ora 12.00.

Actualizare 10:00 - Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat, în urmă cu puţin timp, că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

”Într-un stat de drept, hotărârile Curţii Constituţionale trebuie, toate, respectate. Tocmai de aceea, judecătorilor constituţionali le revine responsabilitatea uriaşă ca, în asigurarea supremaţiei Constituţiei, să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradiţiile democratice ale poporului român şi pe idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989.

Însă, hotărârile Curţii Constituţionale trebuie respectate şi aplicate nu numai de către Preşedintele României, ci şi de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept.

Prin Decizia nr. 358/2018 Curtea Constituţională a decis, şi citez aici: Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant că respectă Constituţia şi legile ţării şi a acţionat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis,  a semnat, astăzi, decretul de revocare  a doamnei Laura Codruţa Kövesi din funcţia de  procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Mădolina Dobrovolschi.

Iată anunțul prin care Președintele României a demis-o pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ştirea iniţială: 

Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, susţine, astăzi, 9 iulie, ora 10:00, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă. 

Anunţul vine în contextul în care astăzi, expiră, practic, ultimatumul dat de Coaliţie lui Klaus Iohannis pentru a semna decretul de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi că membrii Coaliţiei de Guvernare PSD - ALDE decid azi dacă vor merge pe varianta suspendării preşedintelui Iohannis.

"Eu nu aştept răspuns (n.r.: din partea preşedintelui Iohannis privind revocarea) pentru că nu trebuie să îmi dea mie răspuns, ci Constituţiei, de care îşi bate joc. Nu-l interesează Constituţia, legea, îl interesează propriul interes. Spunea de dictatura majorităţi, păi asta este exact abordarea unui dictator, pentru că asta este majoritatea prin alegeri, în democraţie. Este deranjat de majoritate. Este exact logica unui dictator. Nu contează alegerile, contează doar ce vreau unul singur care trebuie să aibă în subordonare CCR, instituţiile. Eu am discutat cu domnul Tăriceanu şi i-am spus că din punctul meu de vedere suspendarea preşedintelui trebuie să fie o abordare serioasă. Şi domnul Tăriceanu a spus că nu e de acord, şi că trebuie să analizăm şi să luăm o decizie, da sau nu", a declarat Liviu Dragnea.

Klaus Iohannis a amânat, în ultima lună, să spună ce măsură va lua, după decizia CCR de a cere şefului statului să emită decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Decretul a fost publicat în MO