Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Demisia lui Iohannis. Ce scrie presa străină: Un efort de a calma tensiunile politice după anularea alegerilor

Demisia lui Klaus Iohannis este subiect de breaking news în presa internaţională. Bloomberg, Reuters sau Associated Press au comentat pe larg despre decizia care a provocat cutremur politic în România. 

de Redactia Observator

la 10.02.2025 , 15:40

Demisia lui Iohannis. Ce scrie presa străină: Un efort de a calma tensiunile politice după anularea alegerilor Klaus Iohannis, la summitul Comunității Politice Europene de la Oxfordshire,18 iulie 2024 - Profimedia

Președintele în exercițiu al României, Klaus Iohannis, a demisionat într-un efort de a reduce tensiunile politice, după ce o decizie a Curții Constituționale a anulat rezultatul surpriză al alegerilor de anul trecut, prelungindu-i astfel mandatul, relatează Bloomberg

Decizia lui Klaus Iohannis, care ar fi trebuit să își încheie mandatul la sfârșitul anului trecut, nu afectează imediat planurile de organizare a unui nou scrutin prezidențial în mai, punctează sursa citată. Totuși, ar putea reduce presiunea politică, într-un context în care furia publică legată de ani de corupție se îndreaptă împotriva partidelor tradiționale și alimentează ascensiunea extremei drepte, explică sursa citată. 

Criza politică și ascensiunea extremei drepte

Articolul continuă după reclamă

Creșterea susţinerii pentru extrema dreaptă a dus la victoria surpriză a candidatului outsider Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie. Rezultatul și decizia controversată de a anula scrutinul au provocat cea mai gravă criză politică din România de la căderea comunismului. Georgescu, care a criticat NATO și l-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin, rămâne favorit în alegerile repetate, aminteşte Bloomberg. 

Pe acelaşi subiect

Nemulțumirea alegătorilor și cursa electorală

Plecarea lui Iohannis, după peste un deceniu la conducerea țării, are loc pe fondul unei frustrări tot mai mari a electoratului față de corupția endemică și eșecul autorităților de a scoate multe comunități din sărăcie. Candidatul partidelor tradiționale, Crin Antonescu, se află în acest moment în urma contracandidaților săi în sondaje.

Reuters: "Renunță la funcție pentru a evita o procedură de destituire"

Președintele Klaus Iohannis, aflat la final de mandat, și-a anunțat luni demisia, în timp ce partidele de extremă dreapta din opoziție încercau să-l destituie. România, stat membru UE și NATO, aflat la granița cu Ucraina, a fost aruncată într-o criză instituțională anul trecut, după ce Călin Georgescu, un politician de extremă dreapta și critic al NATO, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale.

După acuzațiile de interferență rusă, negate de Moscova, Curtea Constituțională a României a decis anularea întregului scrutin, explică Reuters. Alegerile prezidențiale urmează să fie reluate pe 4 și 18 mai, iar instanța supremă stabilise că Iohannis, al cărui mandat s-a încheiat oficial pe 21 decembrie, va rămâne în funcție până la alegerea succesorului său.

Însă, în ianuarie, trei partide de extremă dreapta, care dețin 35% din locurile din Parlament, au inițiat o moțiune de demitere împotriva lui Iohannis. Întrucât președintele este extrem de nepopular, analiștii susțin că unii parlamentari din partidele pro-europene ar fi putut susține moțiunea, asigurând extremei drepte majoritatea necesară pentru suspendare, notează Reuters.

Cine preia interimatul?

Conform Constituției, funcția de președinte interimar va fi preluată de Ilie Bolojan, președintele Senatului și lider al Partidului Național Liberal (PNL), formațiune care face parte din coaliția de guvernare. Acesta va avea puteri limitate până la organizarea alegerilor.

Impactul politic

Cele trei partide de extremă dreapta, care și-au consolidat sprijinul după victoria surpriză a lui Georgescu, au folosit campania împotriva lui Iohannis ca pretext pentru proteste și pentru a-și impune agenda politică, remarcă Reuters.

AP: "Președintele României, Klaus Iohannis, își anunță demisia sub presiunea populiștilor"

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat luni demisia, pe fondul presiunilor tot mai mari din partea grupurilor populiste de opoziție, la două luni după ce o instanță superioară a anulat alegerile prezidențiale, scrie Associated Press. "Pentru a scuti România de această criză, demisionez din funcția de președinte", a declarat Iohannis într-o declarație încărcată emoțional, precizând că va părăsi oficial funcția pe 12 februarie.

Mandatul prelungit și anularea alegerilor

În vârstă de 65 de ani, Iohannis a ocupat funcția prezidențială din 2014, îndeplinind cele două mandate de cinci ani permise de Constituție. Cu toate acestea, mandatul său a fost prelungit în decembrie, după ce Curtea Constituțională a decis anularea scrutinului cu doar două zile înainte de turul doi, programat pe 8 decembrie.

Decizia a venit în urma victoriei neașteptate a populistului de extremă dreapta Călin Georgescu în primul tur, urmată de acuzații de interferență rusească și nereguli electorale, reamintește Associated Press.

Reacții internaționale

Anunțul demisiei lui Iohannis a fost tratat ca o știre de maximă urgență de agenția chineză de presă Xinhua, fiind transmis inclusiv pe fluxul său de limbă engleză. Breaking news-ul a fost preluat rapid de publicații din întreaga Asie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Cât de des îţi cureţi telefonul?
Observator » Ştiri politice » Demisia lui Iohannis. Ce scrie presa străină: Un efort de a calma tensiunile politice după anularea alegerilor