Antena Meniu Search
x

Deşi au trecut 13 ani de la atentatele din 11.09, TERORIŞTII continuă să înspăimânte planeta

La 13 ani de la atentatele de la World Trade Center din New York, efortul internaţional nu a reuşit să elimine ameninţarea terorismului

La 13 ani de la atentatele de la World Trade Center din New York, efortul internaţional nu a reuşit să elimine ameninţarea terorismului

Data de 11 septembrie 2001 a schimbat lumea, devenind sinonimă cu terorismul. Deşi americanii ameninţau atunci cu pedepsirea şi anihilarea acestuia, lucrurile nu stau aşa, nici după 13 ani. Din contră, a apărut o reţea mai periculoasă decât Al-Qaeda.

Este adevărat, zece ani mai târziu, în mai 2011, Osama Bin Laden, liderul grupării teroriste al-Qaeda, a fost ucis într-o misiune a trupelor speciale americane.

Statul Islamic, pericolul terorist numărul 1

Însă declinul al-Qaeda n-a lăsat în urmă un vid de radicalizare în Orientul Mijlociu. O grupare afiliată al-Qaeda, cunoscută mai întâi drept Statul Islamic în Irak şi Siria (SIIS), apoi Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a devenit, în urmă cu câteva luni, cea mai temută organizaţie teroristă din lume.

În doar trei zile, jihadiştii au reuşit să captureze aproape toată partea de nord a Irakului. Folosind armament şi echipament american, abandonat de soldaţii irakieni care au dezertat în masă, extremiştii din gruparea devenită acum Statul Islamic (ŞI) nu au niciun adversar pe măsura lor în regiune, conform Adevărul.ro. Irakul nu mai are trupe militare organizate. Practic, doar forţele minorităţii kurde mai acţionează ca o armată regulată în Irak, însă acestea nu au armament.

Din acest motiv, mai multe ţări, în frunte cu SUA, Marea Britanie şi Franţa vor şi chiar au început să-i înarmeze pe kurzi. Însă întreaga lume aşteaptă o strategie coordonată, condusă de Statele Unite ale Americii, pentru eliminarea rapidă a ameninţării.

Americanii comemorează 13 ani de la atentate cu o alertă, sporind efectivele de securitate în oraşe aglomerate şi zone cu grad ridicat de risc. Britanicii se tem de „jihadiştii cu ochi albaştri” – luptătorii crescuţi în Anglia, dar plecaţi să lupte în Siria sau Irak şi care acum se întorc pentru a aduce „războiul sfânt” în Regatul Unit. De aceea, Londra a decis chiar să ridice nivelul alertei privind o potenţială ameninţare teroristă. În ultima lună, două mari aeroporturi londoneze au fost închise parţial din cauza unor ameninţări suficient de credibile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Deşi au trecut 13 ani de la atentatele din 11.09, TERORIŞTII continuă să înspăimânte planeta