Antena Meniu Search
x

Schimbări de ultim moment la Guvern. Salariul minim, cu tot cu taxele transferate la angajat, se majorează din ianuarie

Salariul minim, cu tot cu taxele transferate la angajat, creşte la 1.900 de lei. De la 1 ianuarie, angajatorul rămâne cu taxa de solidaritate.

Vezi și

Salariul minim, cu tot cu taxele transferate la angajat, creşte la 1.900 de lei. De la 1 ianuarie, angajatorul rămâne cu taxa de solidaritate care a fost redenumită. Creşte la 2,25%, în loc de 2%, cât s-a anunţat iniţial.

Deşi Mihai Tudose anunţa ieri că programul de guvernare va fi respectat la literă, astăzi planurile Executivului s-au schimbat. Practic, toate calculele şi proiecţiile făcute până în acest moment au fost date peste cap după şedinţa de Guvern. 

OLGUTA VASILESCU, ministrul Muncii:

Va propunem astazi o hotarare de Guvern, intr-o prima citire, prin care salariul minim pe tara sa creasca la 1900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel incat salariile romanilor sa nu fi afectate de reintoarcerea sarcinii fiscale.

Aşadar, contribuţiile vor scădea de la 39,25% la 37,25%. Şi rămân, de la anul, în sarcina salariatului. 

IONUŢ MIŞA, ministrul Finaţelor:

In totalul din salariul brut, 35% vor fi platite de angajator in dreptul salariatului. Contributiile ramase in sarcina angajatului, respectiv 2.75 la suta dupa transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2.25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, creante salariale, concediu medical.

Taxa de solidaritate devine "contribuţia asiguratorie pentru muncă". Şi e mai mare cu 0.25%, decât valoarea anunţată în urmă cu câteva zile. Schimbările nu se opresc doar la salarii. 

OLGUŢA VASILESCU, ministrul Muncii:

Indemnizatia minima de crestere a copilului va creste tot la 1 ian 2018 la 1250 de lei, fata de 1233, cat este in prezent.

Însă această sumă nu va mai fi raportată la salariul minim pe economie, ci la Indicele Social de Referinţă. Ceea ce înseamnă că pentru aproape 70% dintre mamele din România, creştrerea efectivă va fi de doar 17 lei. Creşte şi punctul de pensie, dar nu de la 1 ianuarie. 

OLGUŢA VASILESCU, ministrul Muncii:

Proiectul de ordonanta prevede cresterea pensiei minime la 650 de lei si a punctului de pensie la 1100 de lei la 1 iulie 2018.

Ministrul Finanţelor a anunţat şi o măsură pentru multinaţionale. 

IONUŢ MIŞA, ministrul Finaţelor:

Multinationalele care pana acum evitau plata taxelor in Romania nu vor mai putea face acest lucru. Se vor acorda astfel deducerea limitata a dobanzilor, se va introduce un impozit pentru transferarea sumelor in afara tarii de multinationale in incercarea de a-si redeuce baza de impozitare. 

Nici pilonul doi nu a fost uitat de executiv. 

OLGUŢA VASILESCU, ministrul Muncii:

Aceste masuri vin la pachet cu reducerea procentului de plata catre pilonul 2 de pensii, de la 5.1 la 3.7%, dar, atentie, fara a fi afectata valoarea nominala din prezent.

Statul nu se va atinge de sumele strânse până acum, în fondul privat, de milioane de români.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Schimbări de ultim moment la Guvern. Salariul minim, cu tot cu taxele transferate la angajat, se majorează din ianuarie