Diana Șoșoacă, după scandalul din Parlament: Îmi voi lua permis de port-armă și o să solicit pază non-stop
Diana Șoșoacă a anunțat că a depus o plângere împotriva preşedintelui Comisiei juridice din Senat, Iuliana Scântei, după ce, marți, cele două senatoarea s-au certat din cauza măștii. Diana Şoşoacă şi-a făcut loc cu picioarele şi coatele în sala în care trebuia să fie audiată tocmai în urma reclamaţiilor despre comportamentul ei. PNL propusese sancţionarea Dianei Şoşoacă pentru că nu respectă măsurile de protecţie sanitară, nu poartă mască în sala de plen şi instigă la ură.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Diana Şoşoacă a chemat marţi poliţia la Parlament, după ce a avut schimburi de replici cu preşedinta Comisiei juridice a Senatului Iuliana Scântei, unde aceasta trebuia să fie audiată înainte de a fi sancţionată pentru comportamentul în Senat, la propunerea PNL.
Senatoarea susține că a fost bătută: "În acest context îmi voi lua inclusiv permis de port-armă şi o să solicit pază non-stop, dacă inclusiv în Parlamentul României eşti bătut ca senator. România nu e stat de drept. În România s-a instaurat dictatura. Păi în Rusia e mai multă democraţie decât în România de o mie de ori. Şi în China e democraţie”, spune Diana Şoşoacă, potrivit Mediafax.
Diana Şoşoacă a provocat, din nou, scandal în Parlament, după ce a intrat cu forţa în Comisia Juridică, unde a fost invitată pentru a fi audiată înainte de a fi sancţionată pentru comportamentul din Senat.
Scandalul a pornit după ce preşedintele Comisiei i-a cerut senatoarei să poarte mască. ”Eu nu port porcăria aia de mască. Doamnă, am mască, da? Potrivit legii 55 nu se precizează ce mască trebuie să port. Nu faceţi spectacol cu mine aici şi vă rog să îmi arătaţi articolul din lege unde scrie cum arată o mască. Daţi-mi articolul care spune cum arată masca, să-mi acopere gura şi nasul?”
Senatoarea a intrat cu forţa în sală, păzită de doi angajaţi ai Senatului, şi a susţinut că „s-a dat ordin să fiu bătută“.
Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului: Diana Şoşoacă ar putea primi un avertisment public scris
Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Iuliana Scântei (PNL), afirmă că senatoarea Diana Şoşoacă riscă să primească un avertisment public scris, pentru derapajele din ultima vreme, inclusiv nepurtarea măştii, ceea ce înseamnă că nu va mai putea lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni.
"Din păcate, probabil că şi această cultură a Parlamentului nu a permis în trecut să se reglementeze prin regulament nişte măsuri foarte severe. Ele sunt mai mult la nivel simbolic, întrucât comportamentul injurios şi exercitarea mandatului în mod abuziv dacă nu constituie în sine o faptă contravenţională penală sau civilă, la nivel parlamentar, regulamentul şi codul de conduită prevăd sancţiuni simbolice pentru acel parlamentar. Primele patru sancţiuni pot fi aplicate şi au fost aplicate în cazul doamnei senator Şoşoacă de preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi au constat în avertismente, mustrări, luarea cuvântului, însemnând întreruperea microfonului, îndepărtarea din sală", a explicat Scântei.
Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului a afirmat că Diana Şoşoacă riscă, potrivit regulamentului, să nu mai poată lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni.
"Ultima sancţiune, aşa cum prevăd regulamentul şi statutul deputaţilor şi senatorilor astăzi, o reprezintă avertismentul public scris. Avertismentul public scris este o măsură de formalizare practic a sancţiunii. Ea este aplicată de Biroul Permanent, în urma verificării de către Comisia Juridică a existenţei unor abateri, care se subscriu aplicării acestui avertisment public scris (...). Noi vom înainta Biroului Permanent raportul, cu constatările abaterilor de la deontologia parlamentară şi vom propune aplicarea acestei ultime sancţiuni disciplinare. Biroul Permanent va vota în plenul şedinţei adoptarea, aplicarea acestei sancţiuni pentru senatorul în cauză şi preşedintele Senatului va trebui să citească plenului sancţiunea. Efectul juridic al sancţiunii este că, vreme de trei luni de zile, senatorul sancţionat nu poate să reprezinte intern şi internaţional interesele alegătorilor, inclusiv prin luări de cuvânt", a adăugat sursa citată.
Întrebată concret dacă asta înseamnă că, ipotetic vorbind, Diana Şoşoacă nu va mai putea lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni, Iuliana Scântei a confirmat: "Da, timp de trei luni de zile. Domnia sa are şi o cale de atac împotriva deciziei Biroului Permanent, iar competenţa soluţionării revine plenului, plenul este suveran".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰