Antena Meniu Search
x

Dominic Fritz a încheiat în final un contract cu un furnizor de gaze, dar doar pentru trei zile. Soluție disperată în Timișoara

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a anunţat, joi, că a găsit un furnizor de gaz către Colterm, pentru a se putea relua termoficarea din municipiul Timişoara, însă contractul este valabil până la 1 noiembrie. Sistemul centralizat de termoficare va funcţiona la nivel minim.

de Redactia Observator

la 28.10.2021, 17:33

Dominic Fritz a încheiat în final un contract cu un furnizor de gaze, dar doar pentru trei zile. Soluție disperată în Timișoara
Calorifer (imagine ilustrativă) - Shutterstock

Lipsa căldurii din apartamente în Timişoara a făcut primele victime. Un bărbat de 66 ani a fost găsit mort în casă, iar fiica lui a ajuns în stare gravă la spital. Cei doi au încercat să se încălzească la aragaz şi s-au intoxicat cu monoxid de carbon, după ce zeci de mii de locuinţe au fost lăsate fără căldură în prag de iarnă. Deşi ieri, autorităţile au anunţat că oamenii NU vor mai tremura noaptea în apartamente, furnizorul cu care ar fi ajuns la o înțelegere a renunțat la contract pe ultima sută de metri. Astăzi, autorităţile au mai găsit o soluţie de avarie.

Contract semnat pe 3 zile în Timișoara pentru căldură puțină

”Acum câteva minute un furnizor temporar de gaz a transmis contractul semnat şi Colterm va începe cât de repede se poate furnizarea cãldurii şi apei calde în locuinţele timişorenilor şi în spitale. Din motive tehnice, va dura câteva ore pânã când acest lucru se va simţi în calorifere. Mulţumesc companiilor implicate, ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi tuturor celor care ne ajutã în aceastã crizã. Din pãcate asta este doar o soluţie temporarã. Noul furnizor a acceptat sã semneze acest contract doar pânã luni, 1 noiembrie, ora 7, iar deoarece cantitatea de gaz este limitatã sistemul va funcţiona doar la un nivel minim”, a transmis Dominic Fritz prin intermediul unui comunicat de presă, de joi, al Primăriei Timişoara.

Potrivit edilului, Consiliul Local Timişoara a alocat Colterm numai în această săptămână, 8,3 milioane de lei. ”Consiliul Local a alocat Colterm sãptãmâna aceastã încã 8,3 milioane de lei, pe lângã cele 142 de milioane de lei pe care le-am dat deja anul acesta, o sumã record. Dar explozia preţului la gaz la cote fãrã precedent în istorie a adus companiile de termoficare în România, oricum cu probleme uriaşe, într-o situaţie de pericol real. Tot bugetul local nu mai este suficient sã acopere aceste preţuri. Nici în Timişoara, nici în celelalte oraşe din ţarã care au aceeaşi problemã. Ieri s-a votat în parlament o lege care va acoperi 50% din creşterea preţului la gaz pentru CET-uri prin subvenţii de stat, un element important de soluţie”, mai transmite Fritz.

Dominic Fritz vorbeşte de ”dezorientarea din piaţa de gaz”

”Dupã mai multe sãptãmâni de discuţii şi negocieri cu toţi marii furnizori de gaz şi câteva companii mai mici din România, constat cã dezorientarea din piaţa de gaz este enormã şi de abia începem sã realizãm magnitudinea crizei energetice în România. Vom continua - împreunã cu toţi care au fost în aceste zile de partea Timişoarei, cu toţi cei care ne-au sprijinit sã traversãm aceastã crizã - toate demersurile pe lângã Guvernul României, Parlament, Comisia Europeanã, astfel încât Timişoara şi celelalte oraşe cu termoficare publicã sã aibã furnizori şi resursele necesare pentru a nu transforma aceastã crizã energeticã într-una umanitarã. Timişorenii au suferit destul în ultimele zile”, mai scrie Fritz.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Dominic Fritz a încheiat în final un contract cu un furnizor de gaze, dar doar pentru trei zile. Soluție disperată în Timișoara