Antena Meniu Search
x

Video Facturi mai mici la energie, pentru încă un an de zile. Cum va plafona Guvernul preţurile de la 1 aprilie

"Ce se întâmplă cu facturile noastre de la 1 aprilie?" Este întrebarea care ne frământă pe toţi în ultima vreme şi la care acum avem şi un răspuns. Cel puţin teoretic. Executivul vrea să adopte săptămâna aceasta un set de măsuri care includ plafonări şi compensări ale preţurilor la energie şi gaze naturale, pentru un an de zile.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 15.03.2022, 13:26

Vezi și

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni seara, că Guvernul vrea să adopte un set de măsuri privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie şi gaze naturale, precum şi preţurile care vor rămâne valabile până în primăvara anului viitor. 

"Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie şi gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie.

Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw.

Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus", a declarat Nicolae Ciucă.

Pe acelaşi subiect

Cum vor fi afectate facturile de schimbările anunţate

Aceste măsuri s-ar traduce în facturi mai mici la energie, de la 1 aprilie, pentru că avem parte de plafonare încă un an, până în martie 2023.

Guvernul va prelungi măsura plafonării prețurilor la energie până anul viitor, la 31 martie.  Potrivit unui draft al proiectului, prețul plafonat la energie electrică depinde de consum. Maximum 0,68 lei/kWh pentru un consum de până în 100 KWh şi maximum 0,8 lei/kWh, pentru un consum cuprins între 100 kWh și 300 KWh. În textul proiectului de ordonanţă nu se mai vorbeste nimic despre compensare. 

La gaze, situaţia e volatilă. Nu ştim dacă va fi un preţ plafonat sau reglementat pentru clienţii casnici. Nu scrie nimic nici de pragurile de consum. Proiectul însă prevede un preț plafonat pentru clienții noncasnici - 0,37 lei/kW pentru un consum anual de cel mult 28.000 MWh. Un consum foarte mic.

Dacă ramâne aşa, industria nu va beneficia de niciun ajutor. În proiect este prevăzut că gazele ar trebui să provină exclusiv din producția internă. Precizez că aceste prevederi sunt dintr-un draft care mai poate suferi modificări până la aprobarea preconizată săptămâna aceasta. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Facturi mai mici la energie, pentru încă un an de zile. Cum va plafona Guvernul preţurile de la 1 aprilie