Antena Meniu Search
x

Gheorghe Ciuhandu: "Sunt nevinovat. Actele au fost semnate mai întâi de funcţionari"

Fostul primar al municipiului Timişoara Gheorghe Ciuhandu, urmărit penal în dosarul vânzării a 967 de imobile, spune că este nevinovat şi că actele privind vânzarea au fost semnate mai întâi de funcţionari din Primărie, apoi de el. El a adăugat că un primar ”nu are competenţe juridice şi nici sarcina de a verifica documentele care stau la baza încheierii unor astfel de contracte”.

Fostul primar al municipiului Timişoara Gheorghe Ciuhandu, urmărit penal în dosarul vânzării a 967 de imobile, spune că este nevinovat şi că actele privind vânzarea au fost semnate mai întâi de funcţionari din Primărie, apoi de el. El a adăugat că un primar ”nu are competenţe juridice şi nici sarcina de a verifica documentele care stau la baza încheierii unor astfel de contracte”.

Gheorghe Ciuhandu, audiat vineri la DNA în cazul vânzării a 967 de imobile, prejudiciul adus statului fiind de 40 de milioane de euro, arată, într-un comunicat transmis luni, că în calitate de primar a semnat ”zeci de mii de acte administrative, care au fost întotdeauna întocmite şi verificate de departamentele de specialitate din cadrul Primăriei”.

”Vineri, am fost citat la sediul DNA din Bucureşti, unde mi s-a comunicat că sunt 61 de contracte de vânzare-cumpărare semnate de mine în perioada 2000-2008, în calitate de primar al municipiului Timişoara, asupra cărora DNA fac cercetări în raport cu subsemnatul. Menţionez că în timpul mandatelor de primar al municipiului Timişoara am semnat, în calitate de şef al instituţiei, zeci de mii de acte administrative – acte care au fost întotdeauna întocmite şi verificate de departamentele de specialitate din cadrul Primăriei, aşa cum prevede legea şi cum este şi firesc, dat fiind volumul însemnat de documente emise de o autoritate publică cu semnătura primarului”, a declarat Ciuhandu.

Gheorghe Ciuhandu mai spune că cele 61 de contracte cu privire la care este anchetat de DNA ”au fost semnate mai întâi de funcţionari de la Direcţia de Patrimoniu, Serviciul Juridic, Direcţia Economică, iar unele şi de viceprimarul de resort”. 

Pe acelaşi subiect

”Este procedura uzuală, ţinând cont de faptul că primarul nu are competenţe juridice şi nici sarcina de a verifica documentele care stau la baza încheierii unor astfel de contracte. Mai mult decât atât, instituţiile statului care au făcut controale periodice în Primăria Timişoara nu au semnalat în tot acest răstimp neregului cu privire la contractele respective”, a mai spus Ciuhandu.

Fostul edil a subliniat că imobilele vândute în baza celor 61 de contracte nu sunt situate în centrul municipiului Timişoara, iar beneficiarii nu sunt persoane influente.

Fostul primar al Timişoarei susţine că este ”complet nevinovat”.

”Îmi exprim regretul cu privire la modul nedrept în care este defăimată persoana mea. Consider că actuala legislaţie penală cu privire la abuzul în serviciu permite trimiterea în judecată şi chiar şi condamnarea unor persoane nevinovate, care nu au săvârşit acte de corupţie, ci doar şi-au îndeplinit atribuţiunile de serviciu. Această legislaţie incertă şi modul subiectiv în care ea este aplicată, de altfel, a condus la blocarea bunului mers al administraţiei publice locale, funcţionarii publici preferând să nu mai semneze niciun act de teamă de a nu fi acuzaţi ulterior de abuz în serviciu, aspect extrem de grav şi cu efecte negative greu de estimat asupra dezvoltării comunităţilor locale”, a mai scris Ciuhandu în comunicat.

Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, şi fostul edil al oraşului Gheorghe Ciuhandu sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu în cazul vânzării a 967 de imobile, prejudiciul adus statului fiind de 40 de milioane de euro, anunţă Direcţia Naţională Anticorupţie.

Alături de fostul şi de actualul primar al Timişoarei mai sunt urmăriţi penal, tot pentru abuz în serviciu, viceprimarul Dan Diaconu, fostul viceprimar Traian Stoia şi fostul director în Primăria Timişoarei Martin Staia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri politice » Gheorghe Ciuhandu: "Sunt nevinovat. Actele au fost semnate mai întâi de funcţionari"