Antena Meniu Search
x

Încep negocierile pentru un nou guvern. Ludovic Orban se propune premier

Rezultatul votului moțiunii de cenzură este finalul unei lungi lupte politice. Dar bătălia pentru Palatul Victoria abia începe. Vedem cum arată calendarul discuţiilor de vineri dintre şeful statului şi liderii partidelor parlamentare.

de Redactia Observator

la 11.10.2019, 00:00

Vezi și

Rezultatul votului moțiunii de cenzură este finalul unei lungi lupte politice. Dar bătălia pentru Palatul Victoria abia începe. Vedem cum arată calendarul discuţiilor de vineri dintre şeful statului şi liderii partidelor parlamentare. Deocamdată, Viorica Dăncilă este de joi după-amiază, prim-ministru interimar. 

Aşadar, preşedintele Klaus Iohannis începe vineri consultările. Primii chemaţi la discuţii sunt liderii PNL, artizanii moţiunii de cenzură. Fiecare formaţiune politică parlamentară va veni cu un scenariu pentru perioada următoare. Iar la final vom ştii dacă Viorica Dăncilă îşi duce la bun sfârşit perioada de interimat, de 45 de zile, sau vom avea un nou prim-ministru.

Primii care vor ajunge la Palatul Cotroceni, la consultări, vor fi liberalii, la ora 11. Ludovic Orban a anunţat deja că îi va propune preşedintelui României un nou cabinet, pe care chiar el este dispus să îl conducă. 

După PNL, vor intra la discuţii cei de la USR, urmaţi de toate celelalte formaţiuni din Parlament. Seria primelor consultări se va încheia cu delegaţia PSD, care va ajunge aici la 14.30. 

Nu este exclus ca negocierile să continue şi în zilele următoare, mai ales că preşedintele Iohannis şi USR consideră că alegerile anticipate sunt cea mai bună soluţie. 

Cert este că la finalul consultărilor, tot de aici de la Cotroceni, preşedintele va anunţa numele premierului desemnat, care va avea la dispoziţie 10 zile să-şi formeze un cabinet, cu care va merge în Parlament pentru votul de încredere. 

Dacă nu îl va obţine, preşedintele va face o a doua nominalizare. Dacă şi aceasta este respinsă de Parlament, în termen de 60 zile de la prima solicitare, Parlamentul poate fi dizolvat. 

Dar cum Constituţia interzice acest lucru în ultimele şase luni de mandat ale preşedintelui, acest scenariu este greu de luat în calcul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Încep negocierile pentru un nou guvern. Ludovic Orban se propune premier