Guvernul caută soluții pentru combaterea crizei economice
Statul român încearcă să limiteze valul de consecinţe economice. Primele măsuri vizează susţinerea companiilor şi păstrarea angajaţilor.
- Guvernul caută soluții pentru combaterea crizei economice
- Măsurile ar urma să limiteze valul de consecințe economice produse de coronavirus
Statul român încearcă să limiteze valul de consecinţe economice. Primele măsuri vizează susţinerea companiilor şi păstrarea angajaţilor.
Vorbim în principiu despre un pachet de măsuri în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro și care să cuprină plata șomajului tehnic - 75% din salariu, dar și să permită acordarea de credite garantate de stat pentru IMM-uri.
Statele afectate de pandemia de COVID-19 aruncă în luptă un arsenal de măsuri fără precedent, pentru a diminua efectele încă greu de cuantificat atât la nivelul populației cât, mai ales, în economia globală.
Pentru a ajuta companiile să surmonteze dificultățile create de noua stare de fapt, cele mai multe state au anunțat măsuri inclusiv în zona fiscală, majoritatea vizând amânarea plății taxelor, în special cele datorate pentru angajați, dar și scutiri de taxe sau de penalități în anumite situații.
În prim plan stau deciziile care vizează angajații, printre care se află flexibilizarea programului și condițiilor de muncă, cu accent pe munca la distanță, și facilități la plata contribuțiilor sociale pentru angajatori.
Germania a amânat plata unor taxe și le oferă firmelor acces la împrumuturi garantate de stat, cu dobândă minimă.
În Cehia, creditele pentru companii se acordă fără dobândă, iar impozitul pe profit poate fi plătit cu o întârziere de trei luni.
Polonia le oferă firmelor posibilitatea de a deduce pierderile pe anul în curs din veniturile realizate în 2019.
Ungaria le-a cerut băncilor să amâne plata ratelor pentru companiile afectate de criză.
Spania acordă facilități de finanțare pentru firmele din turism, amână plata taxelor și a ratelor la credite pentru IMM-uri.
Franța amână plata taxelor și a contribuțiilor sociale pentru angajați și acordarea de garanții de stat pentru creditarea companiilor.
Italia a decis amânarea plăților scadente până la 30 aprilie și suspendarea plății contribuțiilor sociale și a impozitelor pentru firmele din turism.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰