Antena Meniu Search
x

BUGETUL, construit pe creştere economică şi deficit la limită! De astăzi, statul nu mai colectează timbrul de mediu

După îndelungi controverse, Guvernul a adoptat aseară şi proiectele de lege privind bugetul pe anul 2017. Este construit pe creştere economică şi un deficit la limită.

Vezi și

După îndelungi controverse, Guvernul a adoptat aseară şi proiectele de lege privind bugetul pe anul 2017. Este construit pe creştere economică şi un deficit la limită.

Investiţiile, apărarea şi accesarea de fonduri europene sunt, pe hârtie, priorităţile Guvernului.

Ministerul Sănătăţii primeşte anul acesta 33 de miliarde de lei, bani cu care ar trebui să construiască şi să doteze spitale regionale, dar şi să crească salariile din sistem cu 15 procente. Tot pentru majorarea salariilor primeşte şi ministerul Educaţiei bani, dar şi pentru construcţia de şcoli şi grădiniţe.

Aproape 10 la sută din PIB merge către ministerul Muncii, care trebuie să bugeteze creşterea salariului minim de la 1 februarie, creşterea pensiei minime, de la 1 martie, dar şi programele Prima Chirie şi Primul Salariu. O creştere importantă avem şi la ministerul Transporturilor, care ar trebui să construiască anul acesta 90 de kilometri de autostradă, magistrala 4 de metrou şi să asigure transportul gratuit cu trenul pentru studenţi.

Pe acelaşi subiect

Per total, un buget optimist, care estimează o creştere economică peste medie, dar şi un deficit ţinut sub limita maximă. Asta deşi, începând de astăzi, statul nu mai colectează o taxă consistentă: timbrul de mediu. A fost prima zi în care acesta nu s-a plătit, iar oamenii s-au înghesuit să-şi înmatriculeze maşinile şi nu le-a fost deloc uşor.

Eliminarea timbrului de mediu i-a făcut pe mulţi dintre cei care vor să îşi înscrie maşina să vină cu noaptea în cap la centrele de înmatriculări din toată ţara. În Iaşi, oamenii s-au înscris pe liste cu o seară înainte.

Oamenii şi-au făcut deja alte planuri cu banii pe care ar fi trebuit în mod normal să îi dea pentru taxa de poluare.

În timp ce unii au fost enervaţi de aglomeraţie, alţii au ştiut să profite de pe urma ei. La intrarea în sediul Direcţiei de Înmatriculări, bişniţarii şi-au oferit serviciile în plină zi. Aglomeraţie a fost şi la sediul Registrului Auto Român. Eliminarea timbrului de mediu va duce la scumpirea maşinilor vechi aduse din alte ţări.

Conform statisticilor, pentru fiecare maşină nouă înmatriculată în România, sunt aduse alte patru la mâna a doua din import.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » BUGETUL, construit pe creştere economică şi deficit la limită! De astăzi, statul nu mai colectează timbrul de mediu