Antena Meniu Search
x

Guvernul pregăteşte azi OUG pentru noile măsuri fiscale. Proiectul poate suferi modificări, după protestele UDMR

Guvernul Ciolacu se reuneşte miercuri, de la ora 17.00, în şedinţă pentru Legea privind noile măsuri fiscale, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlamen. Potrivit calculelor coaliţiei, săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, premierul vreau să vină în faţa Legislativului cu proiectul de asumare a răspunderii.

de Redactia Observator

la 20.09.2023, 17:51

Vezi și

Şedinţa de Guvern va avea loc de la ora 17.00, urmând să se discute în primă lectură Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Este posibil ca proiectul să sufere modificări, după ce UDMR a anunţat deja că nu este de acord cu toate măsurile din pachet, iar semnăturile UDMR contează în şansele Opoziţiei de a depune o moţiune de cenzură în Parlament, în urma asumării răspunderii. Coaliţia ia în calcul ca premierul să se prezinte săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, în Parlament, pentru a-şi asuma răspunderea pe pachetul de măsuri.

Ce prevede Constituţia

Articolul 114 din Constituţie - Angajarea răspunderii Guvernului - prevede că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Pe acelaşi subiect

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113. Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă, marţi, că pachetul de măsuri fiscale propus de Executiv are multe improvizaţii, unele fiind de neacceptat. UDMR va trimite propunerile sale Guvernului şi aşteaptă ca acestea să fie luate în considerare la elaborarea versiunii finale a proiectului.

Proiectul de lege privind noile măsuri fiscale, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament, prevede impozit pe cifra de afaceri, impozit suplimentar de 1% pentru instituţiile de credit, eliminarea unor facilităţi pentru angajaţii din IT şi construcţii, reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului, limitează nivelul sporurilor. De asemenea, majorează acciza la alcool şi tutun şi instituie impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare.

Legea mai instituie o cotă de impunere de 70% pentru veniturile nejustificate. Impactul bugetar al acestor măsuri, cele fiscale intrând în vigoare de anul viitor, va fi de aproape 20 miliarde lei în 2024, de peste 23 miliarde în 2024, de peste 25 miliarde în 2025 şi 2026 şi de aproape 23 miliarde lei în 2027. Pentru anul acesta, prin măsurile de reducere a chletuielilor bugetare se asigură un impact de doar 631 milioane lei. Documentul a fost făcut public marţi dimineaţă de Ministerul Finanţelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Guvernul pregăteşte azi OUG pentru noile măsuri fiscale. Proiectul poate suferi modificări, după protestele UDMR