Antena Meniu Search
x

Guvernul Tudose, în aşteptarea votului de învestitură. LISTA MINIŞTRILOR avizaţi în comisiile de specialitate din Parlament

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc în şedinţă comună joi, de la ora 15.00, pentru dezbaterea programului de guvernare şi votarea noului cabinet condus de Mihai Tudose. Votul din plen va fi precedat de audierea miniştrilor în comisiile de specialitate, începând cu ora 8.00.

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc în şedinţă comună joi, de la ora 15.00, pentru dezbaterea programului de guvernare şi votarea noului cabinet condus de Mihai Tudose. Votul din plen va fi precedat de audierea miniştrilor în comisiile de specialitate, începând cu ora 8.00.

UPDATE 15:00 Tudorel Toader a primit aviz pozitiv joi din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului cu 53 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR), 28 ”împotrivă” (PNL şi USR) şi 2 abţineri (Alina Gorghiu şi Cătălin Predoiu), pentru a-şi continua mandatul de ministru al Justiţiei şi în guvernul Tudose.

UPDATE 14:45 Sevil Shhaideh a fost avizată favorabil de comisiile de specialitate reunite din Parlament cu 29 de voturi ”pentru” şi 9 ”împotrivă” pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, audierile din comisii desfăşurându-se printre certuri şi reproşuri între reprezentanţii opoziţiei şi cei ai puterii.

UPDATE 14:30 Florian Bodog a fost avizat favorabil de comisia pentru sănătate publică pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, cu 16 voturi „pentru”, şapte „împotrivă” şi o abţinere. El a spus că „orice intervenţie chirurgicală începută trebuie finalizată” şi că are nevoie de curaj pentru a-şi continua mandatul, răspunzând astfel acuzaţiilor senatorilor USR, care l-au numit incompetent şi au afişat în timpul discuţiilor mesaje precum „O ruşine” şi „30 de minute pentru audierea unui ministru care s-a declarat incompetent”.

UPDATE 13:50 Lucian Şova, propus pentru conducerea Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), a primit joi aviz joi favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 13 voturi ”pentru” şi şapte voturi ”împotrivă”, nicio abţinere.

Întrebat de jurnalişti, la finalul audierilor, dacă ştia că Boris Golovin, cu era era partener de afaceri, face parte din spionajul armatei ruse, el a răspuns că nu cunoştea acest detaliu în momentul asocierii.

UPDATE 13:00 Propus pentru portofoliul Cultură şi Identitate Naţională, Lucian Romaşcanu a primit avizul comisiilor de Cultură reunite ale Parlamentului cu 17 voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 3 "abţineri". La audieri, senatorul a vorbit despre proiectele pe care vrea să le continue, despre Legea cinematografiei, Arhiva Naţională de Film, dar şi cazul "Cuminţenia Pământului". 

UPDATE 12:55 Liviu Pop a fost avizat favorabil de comisiile reunite pentru funcţia de ministru al Educaţiei, cu 19 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”. El a spus că sunt anumite măsuri întârziate în programul de guvernare, dar acestea vor fi recuperate în vacanţa parlamentară.

UPDATE 12:30 Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a fost avizat pozitiv joi, cu 22 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR) şi 10 voturi ”împotrivă” (PNL, USR), de către comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a prelua funcţia de ministru al Apărării, el spunând că va fi un ministru serios, care ştie carte şi că vrea să lase urme pe acolo pe unde trece.

UPDATE 12:00 Răzvan Cuc a fost avizat joi pentru funcţia de ministru al Transporturilor de comisiile reunite ale Senatului cu 32 de voturi pentru şi 12 împotrivă. Acesta a subliniat că îşi menţine estimarea iniţială, că vor fi finalizaţi 90 de kilometri de autostradă în acest an.

UPDATE 11:40 Şi Mircea Dobre a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 36 voturi ”pentru” şi 10 ”împotrivă”, nicio abţinere, pentru a prelua funcţia de ministru al Turismului.

UPDATE 11:25  Minsitrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost avizată favorabil pentru a prelua din nou portofoliul Internelor, ea explicând jurnaliştilor că în evaluarea PSD, care a arătat că nu a avut realizări la minister, a apărut o "greşeală de comunicare" şi nu este reflectată realitatea.

UPDATE 10:45 Ilan Laufer a fost avizat joi de comisiile reunite ale Senatului pentru funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri cu 35 de voturi pentru şi 11 împotrivă. El a subliniat că vrea ca ministerul pe care îl conduce să fie în topul celor mai bune trei ministere şi dacă i se va cere să plece, pentru orice motiv, va pleca.

UPDATE 10:05 Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a fost avizat joi de comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Afacerilor Europene, cu 16 voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR, PMP) şi 7 abţineri (PNL, USR).

UPDATE 10:00 Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a fost avizată pozitiv de comisia de specialitate cu 15 voturi ”pentru” şi 8 ”împotrivă”, parlamentarii care nu i-au acordat votul de încredere fiind cei din opoziţie, respectiv PNL, USR şi PMP.

Audierea Rovanei Plumb a fost marcată de critici venite din partea lui Victor Ponta şi Eugen Teodorovici, nemulţumiţi că Ministerul Fondurilor Europene nu este unul de sine stătător fiind în subordinea Ministerului Dezvoltării.

UPDATE 09:55 Propus de ALDE, Toma Petcu, a primit joi aviz joi favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 36 voturi ”pentru” şi 16 ”împotrivă”, nicio abţinere, pentru a prelua funcţia de ministru al Energiei.

UPDATE 09:40 Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a fost avizat favorabil de comisiile de politică externă. Acesta a explicat parlamentarilor că îl califică pentru acest post "faptul că e calificat în domeniu", iar evaluarea PSD, în care are doar câteva măsuri realizate, nu era o evaluare care se concentra pe măsuri specifice, ci pe "acţiuni strategice", care au fost şi vor fi urmate.

UPDATE 09:20 Senatorul PSD Mihai Fifor a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 37 de voturi „pentru” şi 17 „împotrivă”, pentru a prelua funcţia de ministru al Economiei. Social-democratul a ţinut să precizeze că nu este filosof de meserie, fiind familiarizat cu problemele din minister.

Prin urmare, alături de Mihai Tudose, joi, se vor prezenta în faţa Parlamentului

  • Sevil Shhaideh - vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale; AVIZAT
  • Graţiela Gavrilescu - vicepremier, ministrul Mediului; AVIZAT
  • Rovana Plumb - ministru delegat pentru Fondurile Europene; AVIZAT
  • Mihai Fifor - ministrul Economiei; AVIZAT
  • Teodor Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe; AVIZAT
  • Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne; AVIZAT
  • Petre Daea - ministrul Agriculturii;
  • Adrian Ţuţuianu - ministrul Apărării Naţionale; AVIZAT
  • Lucian Romaşcanu - ministrul Culturii; AVIZAT
  • Liviu Pop - ministrul Educaţiei; AVIZAT
  • Lucian Georgescu - ministrul Cercetării;
  • Toma Petcu - ministrul Energiei; AVIZAT
  • Ionuţ Mişa - ministrul de Finanţe;
  • Tudorel Toader - ministrul Justiţiei; AVIZAT
  • Doina Pană - ministrul Apelor şi Pădurilor;
  • Lia Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii;
  • Lucian Şova - ministrul Comunicaţiilor; AVIZAT
  • Florian Bodog - ministrul Sănătăţii; AVIZAT
  • Răzvan Cuc - ministrul Transporturilor; AVIZAT
  • Marius Dunca - ministrul Tineretului şi Sportului;
  • Gabriel Petrea - ministrul delegat pentru Dialog Social;
  • Viorel Ilie - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul;
  • Ilan Laufer - ministrul pentru Mediul de Afaceri; AVIZAT
  • Marius Dobre - ministrul Turismului; AVIZAT
  • Andreea Păstârnac - ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni;
  • Victor Negrescu - ministrul Afacerilor Europene; AVIZAT
  • Marcel Ciolacu - vicepremier fără portofoliu.

Fiecare ministru va avea la dispoziţie 30 de minute pentru prezentarea programului său şi pentru întrebări, potrivit programului decis de Birourile Permanente.

Primii care vor fi audiaţi sunt Rovana Plumb pentru Ministerul Fondurilor Europene şi Mihai Fifor pentru Ministerul Economiei, iar ultimii, de la 13.30, sunt Gabriel Petrea (Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social) şi Tudorel Toader (Ministerul Justiţiei).

Avizul comisiilor de specialitate este unul consultativ, lista miniştrilor propuşi de Mihai Tudose urmând să fie supusă în bloc votului Parlamentului.

La ora 15.00 este convocat plenul reunit al celor două Camere, unde premierul desemnat Mihai Tudose îşi va prezenta programul de guvernare şi va cere votul de încredere al parlamentarilor. Noul guvern are nevoie de voturile a cel puţin jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.

Pe lângă voturile parlamentarilor PSD şi ALDE, Tudose poate conta şi pe voturile UDMR. ”Posibilitatea de a susţine guvernul mâine a rămas una foarte directă, deschisă. Am votat în unanimitate. Colegii mei au susţinut că, dacă nu apar mâine în comisii surprize neplăcute, atunci vom vota învestirea guvernului, ceea ce nu înseamnă că vom fi de acord cu toate măsurile pe care le va lua guvernul în perioada următoare”, a declarat Kelemen Hunor miercuri, la finalul unei şedinţe cu parlamentarii UDMR.

De asemenea, este probabil ca şi parlamentarii minorităţilor naţionale să susţină noul cabinet, în condiţiile în care aceştia susţin în mod tradiţional majoritatea deja constituită.

După vot, care este estimat să dureze aproximativ două ore şi jumătate, noul cabinet va fi aşteptat la Palatul Cotroceni pentru depunerea jurământului. Ora ceremoniei este incertă deocamdată, depinzând atât de durata şedinţei plenului comun, cât şi de programul preşedintelui Iohannis care prevede, de la ora 18, participarea la o recepţie organizată de către ambasada Canadei la Bucureşti.

Lista miniştrilor nominalizaţi pentru a face parte Cabinetul condus de Mihai Tudose a fost prezentată miercuri de către liderul PSD Liviu Dragnea. 

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Guvernul Tudose, în aşteptarea votului de învestitură. LISTA MINIŞTRILOR avizaţi în comisiile de specialitate din Parlament